Orchestrating nanomechanical motion with light (video)

Jesse Slim heeft de Ehrenfest-Afanassjewa natuurkundescriptieprijs 2023 gewonnen met zijn scriptie ‘Orchestrating nanomechanical motion with light‘. Hij heeft nieuw, intrigerend gedrag ontdekt in mechanische trillingen (geluid) op nanoschaal, ‘door te breken met fundamentele principes die doorgaans de voortplanting van golven in materialen beperken’.

Tags:

Laserlicht wordt gebruikt als medium om meerdere mechanische resonatoren te verbinden tot kleine, zeer afstembare netwerken. Deze netwerken kunnen worden gezien als kleine voorbeelden van metamaterialen. Slim ontwikkelde een uniek experimenteel platform en ontwikkelde hoogwaardige nano-optomechanische resonatoren op de chip, evenals geavanceerde, nieuwe optische besturingstechnieken.

Hij werkte samen met een wetenschappelijke animator om een uitlegvideo te maken voor hun Nature (2022)-publicatie om een breed publiek te laten zien hoe optomechanische besturing werkt (zie boven). Deze unieke manier om mechanische resonatoren met elkaar te verbinden, stelde hem in staat zeer gewild gedrag te demonstreren dat normaal gesproken volledig afwezig is bij geluid, en alleen bekend is bij elektronen in sterke magnetische velden. Bovendien ontdekte hij nieuwe mechanismen en toestanden van materie die fascinerende toepassingsmogelijkheden hebben bij detectie en informatieverwerking – niet alleen voor geluid maar ook voor andere soorten golven: van optica en akoestiek tot supergeleidende circuits en koude atomen.

De jury is zeer onder de indruk: ‘Jesse heeft werkelijk een leidende rol gespeeld in zijn onderzoeksproject, door zijn eigen theoretische conceptuele ideeën en inzichten te combineren met indrukwekkend experimenteel onderzoek en analyses. Dit resulteerde in uitzonderlijke doorbraken op het gebied van de optomechanica.

‘Slim blinkt uit in zowel schriftelijke als mondelinge communicatie en samenwerkingen van grote waarde initieert en onderhoudt. Naast zijn indrukwekkende wetenschappelijke vaardigheden vertegenwoordigde hij ook de Amolf-medewerkers in de Ondernemingsraad Amolf & NWO-I. De jury typeert Slim als een allround excellente onderzoeker die vanuit zijn nieuwsgierigheid buiten de gebaande paden denkt en graag experimenten bouwt om fundamentele wetenschap te bestuderen.’

Sinds april 2023 werkt hij als postdoctoraal onderzoeker bij het Queensland Quantum Optics Laboratory van de Universiteit van Queensland (Australië) en werkt hij aan kwantummetingen in optomechanische systemen.

De jury was zeer tevreden met het hoge niveau van de nominaties en kent naast het winnende proefschrift een eervolle vermelding toe aan de Ph.D. proefschrift van Vincent Debets (Technische Universiteit Eindhoven).

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *