RoHS nu ook voor industriële meet- en regelapparatuur

Geplaatst op 06 augustus 2017 om 10:11 uur
RoHS nu ook voor industriële meet- en regelapparatuur
De Europese RoHS II richtlijn (2011/65/EU) beschrijft de vereisten voor gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische apparatuur (EEE). Sinds 22 juli 2017 gelden deze vereisten ook voor industriële meet- en regelapparatuur. Op deze datum vervielen de tijdelijke uitzonderingen.

Fabrikanten en importeurs van meet- en regelapparatuur voor industriële toepassingen moeten ervoor zorgen dat onderdelen voldoen aan de RoHS vereisten. Die gaan voornamelijk over beperkingen op het gebruik van zware metalen, zoals lood, kwik, cadmium, zeswaardig chroom en brandvertragers zoals PBB's en PBDE's.

 

De opgelegde beperkingen gaan altijd over homogene materialen, waardoor ze bijvoorbeeld ook voor verschillende soorten coatings gelden. Daarnaast moet een fabrikant of importeur zorgen voor een RoHS verklaring van conformiteit. Bij het opstellen van de technische documentatie kunnen ze gebruik maken van de DIN EN 50581 als basis voor het ontwikkelen van een geschikt conformiteitsproces.

Sommige producten zijn nog gevrijwaard van RoHS en vallen onder, bijvoorbeeld, product- en stofspecifieke uitzonderingen. Bij twijfel is het raadzaam contact op te nemen met een expert. Dekra biedt al meer dan tien jaar diensten en laboratoriumanalyses aan, die bedrijven helpen RoHS te implementeren.

 

bron: Dekra

 
© Engineersonline.nl