Nederlandse achtbaanspecialist Har Kupers aan het hoofd van Japans amusementsconglomeraat

CEO Har Kupers van Vekoma Rides in Vlodrop, wordt CEO bij moederbedrijf Sansei Technologies, alsmede voorzitter van Vekoma Rides en S&S Worldwide. Intern bij Vekoma wordt Kupers opgevolgd door CFO Anne-Mart Agerbeek.

har kupers in een attractie

Kupers is al ruim dertig jaar werkzaam bij Vekoma Rides BV (en haar rechtsvoorganger). Zijn uitvalsbasis blijft het Limburgse Vlodrop, van waaruit hij zijn tijd verdeelt tussen Vekoma Rides BV, het Amerikaanse S&S Worldwide Inc. en het Japanse moederbedrijf Sansei Technologies Inc.

“Ik zie deze benoeming als erkenning voor de aanhoudend goede resultaten van ons team bij Vekoma. Dit geeft ons de mogelijkheid om onze visie en manier van werken verder te verankeren binnen de Sansei Technologies Group”, aldus Kupers.

Kupers wil de bedrijven een verdere groeiimpuls geven. “De overname door Sansei Technologies in 2018 stond voor Vekoma in het teken van verdere internationalisering. Binnen dat proces zien wij steeds meer kansen en mogelijkheden voor synergie tussen de bedrijven. Dit verdient bijzondere aandacht en vanuit deze rol binnen de groep kan ik gericht sturen.”

Kwaliteit, veiligheid en innovatie

Sansei Technologies Inc. ziet de stap van Kupers als een logisch vervolg op de eerdere overname van Vekoma BV. CEO Noboru Rachi: “De heer Kupers heeft een uitgebreid track record in de entertainmentindustrie, met name op het gebied van kwaliteit, veiligheid en innovatie. Onze inzet op deze gebieden is de basis voor het waarmaken van onze klantbelofte. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat, met de benoeming van de heer Kupers en zijn consistente leiderschap op deze gebieden, de groeiambities van Sansei Technologies zullen worden gerealiseerd op een manier die onze klanten en aandeelhouders het beste dient.”

Normen niet verplicht

Achtbanen ontwerpen en bouwen lijkt voor velen een jongensdroom. Maar die tot de verbeelding sprekende constructies moeten wel voldoen aan enorm veel kwaliteits- en veiligheidseisen. Normen zijn hierbij een goed hulpmiddel. Kupers vertelde onlangs aan NEN hoe zijn bedrijf dat organiseert.

Als ontwerper en bouwer van onder meer de Python en Villa Volta in de Efteling, en als een van de hofleveranciers van Disney, is Vekoma toonaangevend in een wereld waar veiligheid een van de belangrijke aspecten is en waar gebruik van normen vast onderdeel uitmaakt van het ontwerp- en productieproces. ”Normen zijn niet wettelijk verplicht”, aldus Kupers, ” maar toch gebruikt de hele branche normen bij het ontwerp en de bouw van attracties, want klanten en overheden vragen erom. Door te voldoen aan normen kun je het product gemakkelijker verkopen en laten certificeren.”

Bij Vekoma hebben ze te maken met veel verschillende normen, zoals lasnormen en materiaalnormen. Daarnaast hangt het hele auditmanagementsysteem samen met de algemene kwaliteitsnorm ISO 9001. Kupers: ”Al die normen zijn verweven in onze bedrijfsprocessen. Omdat we met veel verschillende normen werken, die ook nog af en toe veranderen, is het zaak om deze goed te documenteren.”

Over Sansei Technologies Inc.

Sansei ontwerpt, produceert, installeert, repareert en onderhoudt attracties, podiumapparatuur en liften in Japan maar ook wereldwijd. Tot de attracties van het bedrijf behoren achtbanen, dark rides en diverse andere attracties. Het biedt ook podiumapparatuur, waaronder bewegende podia en bewegende podiumonderdelen. Het bedrijf werd opgericht in 1951. Het hoofdkantoor is gevestigd in Osaka, Japan. Sansei Technologies Inc. heeft in 2012 S&S Worldwide Inc. en in 2018 Vekoma Rides B.V. overgenomen.

Anne-Mart Agerbeek

De functie van CEO bij Vekoma Rides zal worden overgenomen door de huidige CFO, Anne-Mart Agerbeek. Agerbeek, die ruime ervaring heeft in de maakindustrie en een brede achtergrond heeft in financiën, IT en sales, is sinds 2018 CFO en statutair directeur bij Vekoma. Ze heeft Vekoma goed leren kennen omdat ze naast haar financiële, IT en juridische rol samen met Kupers verantwoordelijk was voor Commercie binnen Vekoma.

Kupers over zijn opvolging: “Vekoma is in de eerste plaats een team. Dat geldt ook voor het huidige managementteam. Wij opereren als een team, ieder met zijn eigen taken en verantwoordelijkheden. Ik ben erg blij dat we de ideale kandidaat hebben gevonden voor de Functie van CEO binnen ons huidige team in de persoon van Anne-Mart. De samenstelling van de rest van het managementteam blijft ongewijzigd. Ik kijk ernaar uit om met het managementteam verder te werken, waarbij Anne-Mart en ik beiden opereren vanuit een nieuwe rol .”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *