Meedenken over nieuwe kerncentrales

Op 23 februari start het plannen voor de nieuwbouw van 2 kerncentrales en het voorstel voor participatie. Dit is de eerste stap van de projectprocedure om tot een definitieve locatiekeuze te komen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nodigt geïnteresseerden uit om tussen 23 februari en 4 april mee te denken over het onderzoek voor de bouw van de 2 nieuwe kerncentrales.

Tags:
Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed via Wikimedia. Fotograaf: Thea van den Heuvel

Bedrijven, maatschappelijke organisaties, medeoverheden en iedereen die dat wil, kan meedenken. Als de ideeën voldoen aan de randvoorwaarden die beschreven staan in het voornemen, zal het ministerie in de volgende stap van de projectprocedure onderzoeken of deze locaties potentieel geschikt zijn. De bestaande ‘waarborglocaties’ worden in ieder geval onderzocht. Dit zijn Borssele/Vlissingen (het Sloegebied), en Maasvlakte I (de haven van Rotterdam).

Naast het voornemen voor de nieuwbouw wordt ook een voorstel voor participatie gepubliceerd, waarin het ministerie beschrijft hoe zij geïnteresseerden en omwonenden in de toekomst zal betrekken bij de projectprocedure. Geïnteresseerden kunnen hierbij aangeven op welke manieren zij bij de volgende stappen betrokken willen worden.

Projectprocedure

Het ‘voornemen en voorstel voor participatie’ is een formeel onderdeel van de projectprocedure voor projecten van nationaal belang. Op basis van een zorgvuldige procedure zal het kabinet in 2025 een definitief besluit over de locatie nemen. De projectprocedure is een van de 4 werksporen die nodig zijn om een definitief besluit te nemen en de aanbesteding te starten. Eerder zijn de eerste technische haalbaarheidsstudies, marktconsultatie en eerste stappen voor het Rijk-Regiopakket gestart.

Reageren en meer informatie

Reageren kan vanaf 23 februari tot en met 4 april 2024 via www.rvo.nl/nieuwbouw-kerncentrales.

De Rijksoverheid organiseert verschillende informatieavonden en een webinar voor geïnteresseerden. Meer informatie is te vinden op www.overkernenergie.nl/informatieavonden

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (5)

  1. Het maakt niet uit waar ze komen, als ze maar komen. Het gedraal duurt te lang. Met wind en zon alleen gaan we het niet redden en ons mooie ongeschonden landschap verdwijnt met grote stappen zolang er molens worden bijgeplaatst. Bij meer inzet op nucleair zijn er minder molens nodig. Zonnevelden vreten landbouwgrond en hectares, ook dat kan minder met nucleair.

  2. Het is belangrijk de planning/ tijdlijn en de investeringslijn voor te leggen aan het publiek voor alle vormen van energie. (met uitloop)
    100 -150 miljard en minimaal 10 jaar voor een kerncentrale bijvoorbeeld t.o.v. de investering in zonne- / windmolen-parken of andere vormen van energie opwekking.
    In de media lijkt de keuze altijd zonder tijdslijn / planning gemeld te worden.

  3. waar en hoe de bouw van nieuwe kerncentrales uitpakt zal de tijd leren.
    niemand wil zo’n centrale in zijn ‘achtertuin’, maar doen wel elke avond het licht aan.

    ik hoorde dat Borsele een geschikte plaats is, omdat de mensen aldaar weten dat een moderne kerncentrale niet zo gevaarlijk is, als voorheen.
    alle energieopwekking op één plek concentreren maakt het voor Rusland wel heel gemakkelijk om met één bom alles plat te gooien.
    laten we de nieuwe kerncentrales bouwen op plaatsen verspreidt over het land EN op plaatsen waar veel energie wordt gebruikt, zoals de Maasvlakte.
    (dat is mijn achtertuin, maar ik heb vertrouwen in de moderne techniek)

  4. Het besluit kernenergie toe te passen voor de opwekking van elektrische energie en warmte komt erg laat. Andere landen lopen al voor. Ik vind het een goed voornemen ondanks het feit dat het er maar een is. Zet een stap en installeer 10 centrales en pas de elektrische infra structuur aan. Zo bereiden we ons voor op de toekomst.

  5. Er is nog nooit een (kern)centrale gebouwd voor de offerteprijs. Altijd een giga overschrijding hiervan. Deze overschrijding geldt ook voor de levertijd. Wanneer leert men hiervan vraag ik me af.
    De elektrificatie wordt veroorzaakt door de vele JA knikkers in de tweede kamer. Op de achterkant van een luciferdoosje kan je uitrekenen dat dat niet gaat lukken in de aangegeven tijd.