Klein maar krachtig: zwermtransportsysteem draagt ​​40 ton (video)

Door het hoge gewicht en de beperkte ruimte in productiefaciliteiten is het op- en afbouwen of verplaatsen van grote machines vaak zeer tijdrovend. Vaak gebeurt dit handmatig met behulp van pantserwalsen. Spin-off Formic Transportsysteme van het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) heeft hiervoor nu echter een gedeeltelijk geautomatiseerd systeem ontwikkeld dat werkt als een zwerm.

“Ons systeem bestaat uit een groot aantal afzonderlijk aangedreven voertuigen die een gewicht tot 40 ton van de grond kunnen tillen en semi-automatisch kunnen verplaatsen”, zegt Dr. Maximilian Hochstein van het Instituut voor Materiaalbehandeling en Logistieke Systemen (IFL) bij het KIT. Het vervoeren van zulke zware ladingen is mogelijk door het koppelen van maximaal 15 voertuigen. “Deze zijn via radio met elkaar verbonden en uitgerust met camera’s zodat ze zichzelf coördineren en synchroon handelen.”

Joystickbediening

“Machines, systemen en goederen van verschillende afmetingen en gewichten kunnen door één persoon comfortabel en veilig worden opgetild en op afstand worden verplaatst”, zegt Benedikt Klee van KIT. De besturing, een joystick, moet nog handmatig worden bediend, maar de commando’s worden automatisch opgevolgd. “De last wordt van de grond getild en vervolgens op een flexibele manier verplaatst. Een combinatie van drie voertuigen maakt het al mogelijk om een ​​typische productiemachine in de procesindustrie te verplaatsen.”

Concept, mechanica en software

Zowel het zwermconcept zelf als de mechanica van de afzonderlijke voertuigen en ten slotte de besturingssoftware zijn innovatief, zegt Tommi Kivelä van de IFL. Theoretisch zouden er zelfs meer dan vijftien voertuigen aangekoppeld kunnen worden en dus nog zwaardere lasten verplaatst kunnen worden, “maar de veiligheidseisen beperken dit nog.”

Formic richt zich vooral op dienstverleners voor bedrijfs- en machineverhuizingen en bedrijven die vaak interne indelingswijzigingen of machinetransporten moeten uitvoeren. Fabrikanten van grote machines zoals werktuigmachines behoren ook tot de doelgroep, omdat geklokte stroomproductie kan worden geïmplementeerd in de productie van zelfs zware machines.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *