Intel start met EUV-chipproductie in Europa

Intel heeft Fab 34 in gebruik genomen: de eerste ‘high-volume’ productielocatie in Europa die gebruikmaakt van het EUV-productieproces. De fabriek staat in het Ierse Leixlip.

Intel werknemers in de cleanroom van Fab 34. Foto: Intel Corporation

Volgens Intel gaat het de investeringen in Ierland en geplande investeringen in Duitsland en Polen om een “unieke end-to-end waardeketen voor de productie van halfgeleiders in Europa. Ze dienen als katalysator voor aanvullende ecosysteeminvesteringen en innovaties in de hele Europese Unie”. Intel wil in het Duitse Magdeburg een waferfabriek neerzetten en in het Poolse Wroclaw een assemblage- en testlocatie.

Intel 4

De chips die in FAB 34 worden gemaakt zijn gebaseerde op de Intel 4-technologie. Intel gaat de chips gebruiken voor producten zoals de Intel Core Ultra-processoren (codenaam Meteor Lake). Deze processoren moeten het mogelijk om in elke pc kunstmatige intelligentie in te bouwen. Ook in de toekomstige generatie Intel Xeon-processoren die in 2024 verschijnt, zijn straks de chips uit Ierland terug te vinden.

De EUV-technologie die wordt gebruikt voor Intel 4 wordt toegepast in geavanceerde halfgeleidertechnologie voor toepassingen, zoals kunstmatige intelligentie (AI), geavanceerde mobiele netwerken, autonoom rijden en nieuwe datacenter- en cloudtoepassingen. EUV speelt een cruciale rol in de ambitie van Intel om met in vier jaar tijd en met vijf innovaties in productie in 2025 weer de technologieleider te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *