Imec geeft publiek toegang tot virtuele fab imec.netzero

Imec heeft een open versie van zijn virtuele fab imec.netzero gelanceerd. De tool biedt een gekwantificeerd beeld van de milieu-impact van IC-productie. Met de release van deze gratis webapplicatie wil imec de industrie ondersteunen bij het verminderen van haar impact op het milieu.

3 mensen in een cleanroom
Foto: imec

De productie van halfgeleiders is een complex proces met een hoog energieverbruik, gebruik van schaarse materialen en de uitstoot van broeikasgassen. Met het oog op de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering streeft de industrie ernaar de processtromen te optimaliseren. Om te kunnen vaststellen welke processen of technologieën de hoogste impact op het milieu hebben en deze te kunnen beperken, is echter een schat aan gegevens nodig.

Dit wil imec aanpakken met zijn Sustainable Semiconductor Technologies and Systems (SSTS) onderzoeksprogramma, een samenwerking waarbij het hele halfgeleider-ecosysteem betrokken is; van eindgebruikers van elektronica tot fabrieken, fabs, materiaal- en apparatuurfabrikanten, in samenwerking met de academische wereld en overheden.

Om de milieu-impact van de productie van geïntegreerde schakelingen (IC’s) nauwkeurig te kwantificeren, heeft imec een virtuele fabriek ontwikkeld genaamd imec.netzero. Deze webapplicatie maakt gebruik van gegevens uit de eigen fabriek, die voortdurend wordt gebenchmarkt met gegevens van apparatuur, materiaal en fabriekspartners zoals Air Liquide, Applied Materials, ASM, ASML, Edwards, Kurita, Lam Research, Screen, Tokyo Electron, GlobalFoundries, Samsung Elektronica en TSMC.

De virtuele fabriek volgt de Life-Cycle Assessment-methodologie en verzamelt en analyseert gegevens over de energie, materialen, chemicaliën, gassen en andere hulpbronnen die worden gebruikt in elke processtap van het maken van een IC. Partners hebben toegang tot een private imec.netzero-softwareapplicatie, die een gedetailleerde analyse biedt om de ingebedde emissies en andere milieueffecten van huidige en toekomstige IC-technologieën te kwantificeren.

Publieke versie

Met de publieke versie wil imec een veel breder publiek bereiken. Deze versie biedt toegang tot dezelfde fab-modellen en procesdatabases als imec.netzero Private. Hoewel beperkter (bijvoorbeeld beperkt tot huidige technologieën en Scope 1+2 van het Greenhouse Gas Protocol), biedt deze webapp unieke inzichten in gegevens die anders niet toegankelijk zouden zijn voor het publiek. Visuele presentaties van klimaatverandering (CO2-uitstoot), elektriciteitsverbruik of totaal waterverbruik kunnen bijvoorbeeld worden gegenereerd voor meerdere logica- en geheugentechnologieën (vanaf N28), gebaseerd op fabricage op diverse geografische locaties.

“Ons doel is om transparante en hoogwaardige gegevens aan te bieden over de milieu-impact van IC-productie, buiten de toeleveringsketen van halfgeleiders en ons SSTS-programma”, legt Cédric Rolin, programmamanager bij imec, uit. “Onze tool overtreft de huidige beschikbare literatuur en biedt waarde aan productontwerpers, milieuonderzoekers en beleidsmakers die op zoek zijn naar gegevens over de impact van de sector.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *