Elon Musk plaatst eerste hersenchip bij mens

Elon Musk’s neurotechnologie-onderneming Neuralink heeft voor het eerst een hersenimplantaat in een mens geïnstalleerd: het begin van hersen-computerinterfaces voor mensen.

Tags:
Foto: Neuralink

Musk maakte het nieuws bekend via X. Hoewel het bedrijf nog niets officieel heeft aangekondigd, zei Musk dat de voorlopige bevindingen van het experiment wijzen op positieve resultaten bij het detecteren van pieken in neuronactiviteit.

Als het goed is, kan het brein straks middels het hersenimplantaat communiceren met een computer. Mensen met een verlamming kunnen dan bijvoorbeeld middels denkkracht interactie hebben met allerlei technologische apparaten, variërend van smartphones tot computers.

Duizenden mensen hadden zich aangemeld voor de proef op mensen, die in september vorig jaar werd aangekondigd. De proef, genaamd ‘Prime’ (Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface) is goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en is gericht ich op personen met quadriplegie als gevolg van ruggenmergletsel of ALS.

De technologie, voornamelijk mogelijk gemaakt door het ‘Link’-implantaat, omvat ultrafijne draadjes die door een chirurgische robot in de hersenen worden geplaatst om draadloos signalen te verzenden voor het decoderen van de bewegingsintentie.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *