Een PLC of een embedded controller?

Traditioneel wordt de besturing van een apparaat met een PLC opgebouwd. Dat werkt uitstekend omdat bij een prototype en kleine series flexibiliteit belangrijker is dan de kosten. Wordt het apparaat daarna in grotere aantallen (100+) per jaar gemaakt, dan is er een flink kostenvoordeel te behalen wanneer de besturing als een embedded systeem wordt herontwikkeld. Laat je het financieel voordeel liggen, puur uit gemak of onwetendheid of kies je voor een custom PLC met gebruiksgemak en lage kosten?

Een oplossing met een PLC wordt opgebouwd uit vooral standaard onderdelen. Dus ook standaard sensoren, motoren met bijbehorende aanstuur elektronica en natuurlijk de PLC zelf met de benodigde I/O en convertermodules om alles aan te sluiten. Een PLC heeft als voordeel dat voor de meest uiteenlopende sensoren en actuatoren een interface beschikbaar is. Het is dus altijd wel aan te sluiten.Maar zeker wanneer verschillende interfaces nodig zijn, lopen de kosten op. Bovendien moet het geheel ook in een kast worden gebouwd en bedraad. Die arbeidskosten en de maat van de kast moeten ook in overweging genomen worden. Vervolgens wordt de PLC geprogrammeerd met ladderdiagrammen en functieblokken volgens IEC61131-3.

Embedded besturing

Net als bij een PLC zorgt een embedded besturing voor de aansluiting van de inputs en outputs en voor de rekenkracht van de besturing. Maar door alle benodigde elektronica en aansluitingen op één printplaat op te nemen, zijn de kosten van deze oplossing veel lager dan van een standaard PLC. Dat verschil wordt extra groot wanneer bijzondere sensoren nodig zijn, waarvan de interface duur is. Ook kunnen motorsturingen worden geïntegreerd , waarvan de prijs van vaak ver boven de 100 euro liggen. Waar de gemiddelde prijs van een PLC-oplossing met alle interne bedrading al snel tussen de 500 en 1000 euro ligt, zijn de kosten voor een embedded besturing eerder tussen 250 en 500 euro.

PLC-programma niet geschikt

Maar om tot dit grote prijsverschil te komen, moet de elektronica én het besturingsprogramma (in de taal C/C++) op de embedded controller ontwikkeld worden. Het reeds ontwikkelde PLC-programma is dus niet geschikt en moet daarom opnieuw ontwikkeld worden terwijl ervaren programmeurs voor C/C++ veel moeilijker te vinden zijn dan PLC-programmeurs.Het opnieuw ontwikkelde besturingsprogramma  zal nu ook nieuwe kinderziektes bevatten. Het oplossen daarvan kost veel tijd van uw eigen personeel hetgeen de leveringen vertraagd. Sommige van die ‘bugs’ kom je  pas na langere tijd tegen en vaak moeten dan programma-updates worden uitgevoerd op apparaten in het veld.Voor elke bug-fix of machine-optimalisatie moet je een beroep doen op een C/C++-programmeur – liefst dezelfde als voorheen. Heb je die niet in-huis dan zal het uitleggen van de modificatie en het testen aardig wat tijd kosten – en die tijd betaal je. 

Wat is nu wijsheid? In AB2 – in print uit op 23 april – komt Sander Kool van Engineering Spirit met een oplossing. Of kijk hier.

Contactgegevens
AdresBoreelplein 70
Postcode en plaats
7411 CG Deventer
Telefoon+31 0570-504300
Meer informatieInformatie aanvragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)

  1. Hier worden appels met peren vergeleken. In een Senseo apparaat zit ook geen PLC en gelukkig maar. Dus voor elke type apparaat moet je de juiste keuze maken. In sommige emmissie metingen zit ook geen PLC, maar een embedded besturing. Als een apparaat klein is doe je geen PLC in. Alles op 1 print aansluiten is ook gevaar wanneer de print stuk gaat.