Draag je straks een robot-PA op je schouder? (video)

Aan de Universiteit van Maryland is een draagbare robot ontwikkeld die over een speciale baan op je kleding rent om je van advies te voorzien op allerlei gebied.

Tags:

Calico weegt slechts 18 gram en kan bijvoorbeeld hart en longen beluisteren, of een dokter kan hem in real time op afstand bedienen. En omdat het systeem al een versnellingsmeter heeft, kan het worden gebruikt om vallen te detecteren. Mocht je toch vallen, dan kan hij tijdens de revalidatie als motivator om oefeningen uit te voeren en als voortgangsmonitor. Gezonde mensen kan hij coachen in de sportschool, door een serie dansbewegingen leiden, en haptische feedback geven over hun prestaties.

Een van de grootste uitdagingen voor Calico is lokalisatie: GPS is natuurlijk niet precies genoeg om je te helpen bepalen waar de robot zich op je kleding bevindt. De onderzoekers losten dit probleem op door neodymiummagneten in de kledingbaan te plaatsen, die als markeringen kunnen dienen. Met ingebouwde sensoren kan Calico deze magneten detecteren om in te schatten waar hij zich bevindt. Dit systeem heeft tijdens de ontwikkelingscyclus geen enkele markering gemist.

De robot kan een lading van 20 gram dragen. Afhankelijk van de bewegingsrichting, haalt hij snelheden tussen de 115 en 227 mm/s. De 100 milliampère-uur batterij gaat 8 uur mee in rust of 30 minuten bij continue beweging. Draadloos opladen kan de gebruikstijd van de robot verlengen.

Geen display

De afwezigheid van een display maakt het een uitdaging om zinvolle feedback aan de gebruiker te geven. Dit lossen de onderzoekers op met datafysicalisatie. Het apparaat kan je voortgang bij specifieke taken bijvoorbeeld laten zien door je arm in een fysieke graadmeter te veranderen: naarmate je dichter bij je doel komt, klimt het apparaat omhoog langs je arm.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *