De tien microgridtrends voor 2024 (en de toekomst) volgens Schneider Electric

Microgrids kunnen een bijdrage leveren aan de energietransitie. Experts van Schneider Electric delen hun visie op de top tien trends in microgrids: 

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay
  1. Batterijopslag als drijvende kracht: De opkomst van battery electric storage systems (BESS) maakt het mogelijk voor bedrijven om meer duurzame energie te integreren en te profiteren van on-site energiebronnen. 
  2. Modernisering van het elektriciteitsnet: Energienetten worden gemoderniseerd met een focus op demand side flexibility en microgrids, om de groeiende variabiliteit van duurzame energie effectief te beheren.
  3. Technologische vooruitgang in Demand Side Management (DSM): Kunstmatige intelligentie en blockchaintechnologie dragen bij aan meer flexibiliteit in het elektriciteitsnet, waardoor eigenaren van microgrids eerlijke prijzen kunnen garanderen. 
  4. Opkomst van virtuele energiecentrales: Virtual Power Plants (VPPs) bundelen gedistribueerde energiebronnen om deelnemers te voorzien van ondersteunende energiediensten. 
  5. Building-to-grid integratie en regeneratieve gebouwen: Regeneratieve gebouwen worden geïntegreerd met microgrids, waardoor eigenaren kosten kunnen verlagen en hun rendement kunnen verhogen door middel van terugleveringen. 
  6. Vraagrespons: Beheerders van microgrids profiteren van strategieën die zijn gericht op het beheer van piekvraag, waarbij ze niet alleen piektarieven vermijden, maar ook extra vraagrespons ontsluiten. Dit compenseert de impact van de piekvraag op het net, waardoor meer stabiliteit wordt geboden voor alle aangesloten partijen.
  7. Standaardisatie en interoperabiliteit: Standaardisatie is cruciaal voor het versnellen van de adoptie en integratie van microgrids, waardoor ze modulair en herhaalbaar worden. Dit leidt tot snellere implementatie, lagere kosten en een snellere ROI. De evolutie van microgrids naar modulair herhaalbare systemen zal de adoptie versnellen en kosten verminderen. 
  8. Vooruitgang naar klimaatdoelen: Microgrids stellen organisaties in staat om duurzame decentrale energiebronnen te integreren en tegelijkertijd nauwkeurig hun voortgang naar klimaatdoelstellingen te meten. Met hun vermogen om CO2-besparing en elke joule van het totale energieverbruik per bron te houden, zijn microgrids perfecte instrumenten om de voortgang van SBTs te meten. 
  9. Investeerders tonen meer interesse: Door de belofte van schonere, slimmere energie tonen investeerders steeds meer belangstelling voor demand side flexibility en microgrids. Waarom? Omdat het steeds duidelijk wordt wat de effecten zijn. Zij bieden duurzame rendementen en lokale veerkracht, wat aantrekkelijk is voor zowel investeerders als gemeenschappen.
  10. Integratie van DC-architecturen: De energiewereld is eindelijk benieuwd naar de toekomst van gelijkstroom achter de meter en microgrids. Door wisselstroom-gelijkstroom omzettingen achterwege te laten, verbeter je gelijk de efficiëntie, vereenvoudigt dit het ontwerp en werkt het goed samen met duurzame energiebronnen. Microgrids zorgen ervoor dat gelijkstroom onafhankelijker, flexibeler,en kosteneffectiever worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *