Cyberveilig door inzet van AI … tegen AI

Uit een veel te ver verleden herinner ik mij een nogal unheimische animatieserie waarin een soort van supermensen elkaar naar het leven staan en steevast de confrontatie aangaan middels een potje voetbal. Dat is dan niet het gezapige zomeravondgebeuren van ons fantastische nationale elftal (de mannen dus), maar een strijd waarin duizelingwekkende krachten vrijkomen op een speelveld dat soms een hele stad bestrijkt, en waarin allerlei gemeenheden uit de kast worden gehaald, die zo snel gaan dat zelfs een VAR ze in de replay niet kan beoordelen. Onze jongens, toen nog in die heerlijke lagere-school leeftijd, keken hier ademloos naar (en papa dus ook).

Tags:
Richard Bezemer
Richard Bezemer

Door: Richard Bezemer, hoofdredacteur Elektro-Data

Ik moest aan die serie denken toen ik een bericht las in de Telegraaf over cyberveiligheid. TNO stelt hierin bij monde van marktdirecteur ict, strategie en beleid Berry Vetjens dat ‘de mens maar een complicerende factor is in de strijd tegen kwaadwillenden in het digitale domein’. Daar valt wel iets voor te zeggen, als je ziet hoe traag er soms wordt gereageerd op grootschalige cyberaanvallen, met alle gevolgen van dien. Maar om dan zover te gaan dat je alles overlaat aan een AI-systeem, zonder dat daar een mens aan te pas komt, dan is het toch een beetje alsof je je zelf aan de goden overlevert. Je weet niet meer wat er gebeurt, maar je moet erop kunnen vertrouwen dat het wel goed gaat. Een geruststelling is wellicht dat de beveiliging zelflerend is, dus niet voor één gat gevangen (net als de mens ‘in the good old days’, toen die alles nog wel kon bijbenen).

Maar zal zo’n arsenaal aan AI-superwapens om je zelf te verdedigen wel toereikend zijn? De ‘vijand’ zit immers ook niet stil, en bedient zich van hetzelfde repertoire aan technieken om ten aanval te trekken. En zo wordt het, net zoals dat nu al het geval is, een ordinaire wapenwedloop: wie is het slimste, het snelste, het meest doortrapt, het gemeenst? Wie heeft de meeste middelen?

Net als bij de voetballers in de animatieserie zijn we bij die AI-wedloop niet meer dan toeschouwer. De diagnostische systemen in de ‘situation rooms’ kunnen nu al in beeld brengen waar de strijd zich afspeelt, waar de aanvallen plaatsvinden, waar ze vandaan komen. Maar het is wel een beetje saai om als mens urenlang naar die flikkerende lichtjes te kijken.

Wellicht kan ook hier AI zijn steentje bijdragen door die lichtjes tot een adembenemende animatie om te toveren, desnoods iets met voetbal. En dan gewoon 24/7 streamen. Ik ga kijken, zeker omdat het dan om het echie gaat. En de jongens, inmiddels in de (bijna post-)hackerleeftijd, zeker ook!

Tags: