Biometrische gezichtscontrole in Antwerpse haven

PSA Breakbulk, in de Antwerpse haven, is de eerste terminal in België die gebruik maakt van biometrische gezichtscontrole voor externen. Wie het Project Cargo Ecoystem op de terminal wil betreden, moet dus eerst een gezichtsscan uitvoeren. Deze maatregel kadert in de steeds strenger wordende ISPS-regelgeving 1 en moet voor een verhoogde veiligheid op de terminal zorgen.

Foto: PSA Breakbulk

Externen moeten ze zich vooraf aanmelden door hun ID te scannen en een selfie te nemen. Matchen die twee, dan wordt de vooraanmelding goedgekeurd en een QR code gegenereerd. Bij de terminal scant de bezoeker de QR-code en wordt een gezichtsscan gemaakt. Pas als alles overeenkomt, wordt toegang verleend.

Leverancier van het systeem NineID, dat eerder dit jaar werd gekozen tot Belgische Tech start-up van het jaar, combineert geavanceerde gezichtsherkenningstechnologie met geoptimaliseerde bezoekers- en aannemersworkflows. Naast PSA Breakbulk heeft NineID ook klanten als TVH, A.S. Watson Group en World Forum Den Haag.

NineID kreeg de allereerste erkenning om biometrische toegangscontrole in Belgische havens te voorzien van de minister van Justitie en Noordzee Paul Van Tigchelt. Aangezien biometrische gegevens heel gevoelige informatie zijn, mogen enkel erkende organisaties, die grondig gecontroleerd werden door DG Scheepvaart en het Centrum voor Cyberbeveiliging, biometrische gegevens verwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *