AI analyseert crime scene in een kwartiertje

Onderzoek van crime scenes gaat gepaard met handwerk dat veel tijd vraagt. KU Leuven’s nieuwe tool HemoVision kan echter, met behulp van algoritmes, in minder dan een kwartier bloedsporen analyseren en de mogelijke impact op een slachtoffer weergeven in 3D. De politie liet de technologie testen op echte crime scenes. 

Tags:

Bij een misdrijf kunnen bloedsporen terecht komen in de omgeving. Door dit spatpatroon te analyseren, kunnen rechercheurs achterhalen wat er precies is gebeurd. Helaas zijn deze analyses bijzonder tijdrovend en niet altijd evident om uit te voeren. Bij gebruik van HemoVision volstaat het om foto’s te uploaden en in minder dan een kwartier tijd geeft de tool accurate 3D-visualisaties van de mogelijke impact op het slachtoffer.

“Met behulp van slimme algoritmes trainden we onze tool om verschillende impactmogelijkheden te genereren op basis van een bepaald bloedspoorpatroon. Rechercheurs kunnen deze gebruiken om hun verschillende hypotheses te toetsen en, al dan niet, uit te sluiten. Dankzij de expertise van de forensische afdeling van UZ Leuven en door samenwerking met de Federale Gerechtelijke Politie, konden we HemoVision testen op echte crime scenes en aanpassen aan de noden van de toekomstige gebruikers”, vertelt onderzoeker Philip Joris van KU Leuven en oprichter van Forentrics, de spin-off achter HemoVision.

“HemoVision zal een aanwinst zijn voor de Belgische en internationale politie, maar ook voor de samenleving in haar geheel”, zegt Sabien Gauquie, directeur van de Directie Technische en Wetenschappelijke Politie. “De software zal de hele gerechtelijke keten veel tijd besparen. Bovendien is HemoVision zeer visueel en maakt het eenvoudiger om de feiten te begrijpen.”

Buitenland

De onderzoekers hopen ook internationale spelers te overtuigen HemoVision te gebruiken. “Dankzij 50.000 euro starterssteun van VLAIO, financiële steun vanuit de KU Leuven-onderzoeksgroep Beeld- en Spraakverwerking en het deskundig advies van KU Leuven Research & Development en de forensische afdeling van UZ Leuven, kunnen we ons als spin-off professioneel in de markt zetten”, aldus Joris.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *