ABB: ‘Aandrijving met elektromotor kan gemiddeld 31 procent zuiniger’ (video)

ABB deze zomer 2.000 industriële aandrijvingen met elektromotoren geanalyseerd. De uitkomst is dat een gemiddelde energiebesparing mogelijk is van 31 procent.

Dat komt overeen met meer dan 2,1 terawattuur (TWh) aan potentiële energiebesparingen gedurende de 20-jarige levensduur van de systemen. De totale energiebesparing gedurende de levensduur komt overeen met het jaarlijkse gebruik van 1,25 miljoen gemiddelde EU-huishoudens (EU-gemiddelde ~1670 kWh/jaar).

Door het rendement te verbeteren, kunnen bedrijven hun elektriciteitsverbruik verlagen. Dat leidt weer tot flinke vermindering van de kooldioxide-uitstoot. De ROI (return on investment) is afhankelijk van de energiemix en de kosten in een land. Als bijvoorbeeld alle gecontroleerde motoren in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zouden draaien, zou een energiebesparing van 2,1 TWh gelijk staan aan een verlaging van de kooldioxide-uitstoot met 1,5 miljoen ton en een ROI van zes maanden. In Duitsland zou dit neerkomen op een besparing van 940.000 ton kooldioxide en een ROI van maar drie maanden. De ROI’s zijn berekend aan de hand van de geldende energietarieven. De besparingen zouden genoeg zijn om de uitstoot van een kolencentrale gedurende twee maanden in Duitsland en drie maanden in de VAE te compenseren.

COP28

“Nu de wereld tijdens COP28 debatteert over de strijd tegen klimaatverandering, tonen onze resultaten aan dat het mogelijk is om zowel voor de planeet als voor bedrijven het juiste te doen. Het vinden van een gemiddelde energiebesparing van 31 procent over 2.000 motoren toont aan dat elektromotor-aangedreven systemen een grote onbenutte kans zijn om de overgang naar een koolstofarme maatschappij te versnellen”, aldus Erich Labuda, president van ABB’s Motion Services business. Met meer dan 300 miljoen industriële elektromotoren in de wereld tonen de resultaten een groot potentieel om energie en uitstoot te besparen. Meer dan de helft van deze motoren zijn minstens 20 jaar oud zijn en kunnen worden vervangen door moderne elektromotoren met hoog rendement.

Consistent

De geëvalueerde aandrijvingen staan onder andere in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, in de chemische verwerking, de energiesector en de HVAC-hoek (verwarming, ventilatie en airconditioning). Ze omvatten een reeks toepassingen met laag- en middenspanningsmotoren, zoals pompen, ventilatoren en andere systemen. Uit de beoordelingen kwamen consistente patronen naar voren in de prestaties van verschillende motoraangedreven toepassingen, waarbij ventilatoren doorgaans de grootste energiebesparingen opleveren. Verdere analyse wees ook uit dat de grootste kansen liggen bij motoren die zonder toerenregeling werken. Frequentieregelaars regelen de snelheid of het koppel van motoren om de output precies af te stemmen op de vraag, zodat het energieverbruik daalt.

The Case for Industrial Energy Efficiency

De bevindingen ondersteunen ‘The Case for Industrial Energy Efficiency‘ dat onlangs is gepubliceerd door de Energy Efficiency Movement. Dit rapport wil bedrijfsleiders belangrijke inzichten geven in tien maatregelen die steunen op volwassen technologieën, een betekenisvolle impact hebben op kosten en emissies en snel kunnen worden ingevoerd zonder complexe of dure projecten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *