Van je afval af met restwarmte (video)

Het Zweedse Helios Innovations heeft een verdampingstechnologie ontwikkeld die vloeibaar gevaarlijk afval kan behandelen met restwarmte van slechts 40°C. De start-up richt zich op industrieën als gieterijen, werkplaatsen en recyclingbedrijven. Ze zijn genomineerd voor de James Dyson Award.

schema proces Helios Innovations
Schematische weergave van het proces

Het afval van gieterijen, enzovoort, bestaat gewoonlijk voor 95-99% uit water. Helios kan het een groot deel van het water van het afval scheiden en het volume tot 98% verminderen. De eerste commerciële verdampingseenheid wordt momenteel geïnstalleerd in een fabriek in de stad Halmstad.

Hoe het werkt

De methode werkt door verwarmd vloeibaar afval door speciaal ontworpen celluloseblokken te laten stromen waar grote hoeveelheden water aan het oppervlak komen. Achter het blok blaast een grote ventilator een gestage luchtstroom door het blok. Wanneer deze lucht in contact komt met het oppervlak van de hete vloeistof, verdampt 3-8 % van het water in het vloeibare afval onmiddellijk in waterdamp. Deze damp wordt vervolgens gecondenseerd met behulp van koudwaterleidingen en het resulterende condenswater kan worden hergebruikt in de fabriek.

Alle verdamping en condensatie vindt plaats in een gesloten, geïsoleerde windtunnel om het momentum van de lucht te behouden en warmteverlies te verminderen. Het afval dat niet is verdampt, wordt opnieuw verwarmd met industriële overtollige warmte en vervolgens opnieuw in de machine gecirculeerd om de afvalconcentratie te verhogen. Wanneer het gewenste concentratieniveau is bereikt, wordt het vloeibare afval continu via een kleine zijstroom afgevoerd naar een buffertank, wachtend om te worden vernietigd.

Wat is er nieuw?

Conventionele verdampingstechnologieën, zoals vallende film-, vacuüm- of MVR-verdampers, gebruiken allemaal grote hoeveelheden hoogwaardige energie, zoals stoom, elektriciteit of hoge temperatuur restwarmte. Helios werkt met restwarmte tot 40°C, wat betekent dat het energie gebruikt die anders verloren zou gaan in koeltorens. In vergelijking met de vacuümverdampers die een potentiële klant momenteel gebruikt, kan het totale energieverbruik met 95% omlaag door de restwarmte als energiebron te gebruiken in plaats van stadsverwarming.

Het ontwerp met verdampingsunits ter grootte van containers die buiten kunnen worden geplaatst, maakt het eenvoudiger om de technologie in een bestaande productielijn te implementeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *