Subsidie voor kleine waterstofprojecten

Het kabinet start een subsidieregeling voor kleinere elektrolyseprojecten voor de productie van waterstof met duurzame energie. Het kabinet hoopt 5 tot 10 projecten te helpen realiseren door het hele land, zodat meerdere bedrijven en lokale overheden ervaring op kunnen doen met elektrolyse.

Tags:
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

De subsidie van 250 miljoen euro moet zorgen voor 100 megawatt aan elektrolysecapaciteit.

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland, wil het kabinet dat zoveel mogelijk partijen ervaring opdoen met elektrolyse (het proces om hernieuwbare waterstof te maken). Om dit te realiseren wil het kabinet dat meerdere projecten gebruik kunnen maken van het beschikbare budget; daarom komen alleen projecten tot 50 megawatt in aanmerking. Op die manier wordt kennis breed verspreid en kunnen lessen met onder meer de technologie en de vergunningsprocedures zorgen voor versnelling in de ontwikkeling van volgende projecten.

Voor deze subsidieregeling komen alle soorten kleinere projecten in aanmerking, zolang ze gebruik maken van elektriciteit geproduceerd door wind- of zonneparken. Deze projecten kunnen bijvoorbeeld waterstof leveren aan lokale gebruikers, zoals tankstations, kleine industriële bedrijven, boerenbedrijven of woningen. Ook kunnen bedrijven met deze projecten netcongestie helpen voorkomen en de waterstof gebruiken om overschotten van duurzame energie lokaal op te slaan voor een later moment.

Aanvragen

De winnende partijen krijgen een vergoeding om het kostenverschil tussen hernieuwbare en fossiele waterstof te dichten (de onrendabele top). Vanaf eind november kunnen projecten de subsidie aanvragen. Begin 2024 worden de winnaars bekend. Om ervoor te zorgen dat de projecten snel worden gerealiseerd, is één van de eisen van de subsidie dat de projecten binnen 4 jaar worden afgerond. Bedrijven hebben dus tot 2028 om hun elektrolyseproject te realiseren.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (3)

  1. Is een zeer goed initiatief, en hoog nodig om onze energie behoefte op een efficiente manier te waarborgen.
    M.i. is transport in de ruimste zin van het woord er (mondiaal ) er bij gebaad i.p.v. de huidige trend om accu’s te gebruiken.

  2. En wat dachten jullie dan van de Kynetische energie van K.E.E.S. die is nog beter dan zon en wind . ta ta , hiep hiep ,hoera !!