‘s Werelds eerste 100% waterstofgasturbine in gebruik

Het Hyflexpower-consortium heeft een gasturbine in gebruik gesteld die voor 100 procent draait op hernieuwbare waterstof. Het gaat om een omgebouwde gasgestookte stroomturbine.

Foto: Siemens

Het Hyflexpower-project, geïnstalleerd op de site van producent van papieren verpakkingen Smurfit Kappa in Saillat-sur-Vienne, bestaat uit de productie, opslag en herelektrificatie van 100 procent hernieuwbare waterstof.

De waterstof wordt ter plaatse geproduceerd door een elektrolysator van 1 MW en vervolgens opgeslagen in een tank van een ton en gebruikt om een industriële gasturbine van Siemens Energy SGT-400 aan te drijven.

Het project laat zien dat waterstof kan worden ingezet als flexibel energieopslagmedium en dat het mogelijk is om een bestaande gasgestookte stroomturbine om te bouwen naar duurzame waterstof. ‘Het is dus een echte motor voor het versnellen van het koolstofvrij maken van de meest energie-intensieve industrieën’, aldus Siemens in een persbericht.

In 2022 zorgde een eerste reeks tests ervoor dat de industriële gasturbine kon werken met een waterstofgehalte van 30 procent, gemengd met aardgas. Nu heeft de power-to-hydrogen-to-power demonstrator bewezen dat state-of-the-art turbines met droge lage-emissietechnologie kunnen worden aangedreven met tot 100% waterstof, evenals met aardgas en alle mengsels daartussenin.

Nieuwe partners gezocht

Het Hyflexpower-consortium bestaat onder meer uit Siemens Energy, Engie Solutions, Centrax, Arttic, het German Aerospace Center (DLR) en vier Europese universiteiten en is op zoek naar extra leden. Na het testen van Hyflexpower voor elektriciteitsproductie, is het doel nu om de werking ervan uit te breiden naar industriële warmteproductie en aanvullende operationele modi. Het is ook de bedoeling om manieren te onderzoeken om de koolstofvrije elektriciteitsopwekking op te schalen en te commercialiseren.

Als consortiumleider leverde Siemens Energy de elektrolyseur voor de waterstofproductie en ontwikkelde de waterstofgasturbine. Engie bouwde voor de demonstrator de waterstofproductie, opslag en levering. Centrax was verantwoordelijk voor de pakketupgrade om een veilige werking met waterstofbrandstof te garanderen. Het Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentrum (DLR) en de Universiteiten van Lund (Zweden), Duisburg-Essen (Duitsland) en University College London (VK) hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de waterstofturbinetechnologie. Arttic ondersteunde het operationele projectmanagement, terwijl NTUA in Athene (Griekenland) de economische, ecologische en sociale analyse van het concept uitvoerde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *