Ruime belangstelling voor waterstofopslag eerste zoutcaverne HyStock (video)

Meerdere marktpartijen hebben capaciteit gereserveerd in de eerste zoutcaverne voor grootschalige waterstofopslag bij het Groningse Zuidwending. Daarmee is de aangeboden opslagcapaciteit van 216 GWh ruimschoots overboden. Aanbieder van HyStock zal de beschikbare capaciteit middels een veiling onder de partijen verdelen.

De zoutcavernes bij Zuidwending werden tot voor kort gebruikt voor de opslag van het Groningse aardgas. Ze zijn gemaakt door beheerder Energiebuffer Zuidwending, door het zout op vijftienhonderd meter diepte op te lossen in water en weg te pompen.

De grote formatie steenzout werd in 1951 ontdekt. De zoutlagen, die normaliter op een diepte van 2000 tot 3000 meter liggen en het Groningen gasreservoir afsluiten, zijn in deze omgeving opgestulpt. Bij Zuidwending ligt de top van een zoutberg op 200 meter onder het maaiveld. Volgens geologen is het gesteente ondoordringbaar en stabiel.

De eerste waterstofcaverne zal naar verwachting in 2028 in gebruik worden genomen. De andere drie cavernes zullen na 2030 worden gerealiseerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *