Apple heeft een AR-bril geïntroduceerd die de fysieke en digitale wereld vergaand laat samensmelten. Maar, ‘goede regels die gebruikers van dit soort brillen beschermen zijn nog onvoldoende ontwikkeld, aldus het Rathenau Instituut. ‘Consumenten staan daardoor bloot aan risico’s rond privacy en zelfbeschikking.’
Via onder meer zes microfoons en twaalf camera’s scant de Vision Pro de omgeving, en projecteert daarover digitale informatie. Vooralsnog is de bril alleen in de Verenigde Staten te koop (voor 3500 dollar). Apple noemt het zelf overigens geen VR-bril, maar een apparaat voor spacial computing.
Voor een optimale werking hebben dit soort brillen veel gegevens nodig over je gedrag en je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan pupilgrootte, stem of je positie ten opzichte van je omgeving. Onderzoeker Stefan Roolvink van Rathenau: “Je kunt als gebruiker of omstander moeilijk overzien wat er, nu of later, voor intieme informatie is af te leiden uit die gegevens. Door het immersieve karakter van de technologie liggen manipulatie en beïnvloeding op de loer.”
Volgens recent onderzoek van het Rathenau Instituut beperken Europese regels voor gegevensverzameling door brillen de mogelijkheid voor beïnvloeding en manipulatie. Tegelijk zijn er allerlei soorten intieme gegevens die nog wel mogen worden verzameld na toestemming van de gebruiker van de bril.
“Er zijn daarom op korte termijn betere afspraken nodig over welke typen persoonlijke data VR-brillen mogen verzamelen, onder welke voorwaarden en voor welke toepassingen. Overheden moeten hier scherp op zijn, want als consument ben je niet goed in staat om de ontwikkelaars van dit soort brillen te dwingen tot verantwoord gedrag”, aldus Roolvink.