QuTech en Intel verlengen hun samenwerking

Intel en QuTech gaan hun samenwerking voor een langere periode voortzetten. Ze zullen zich voornamelijk richten op onderzoek naar cryogene complementaire metaaloxide halfgeleiderelektronica (cryo-CMOS).

Tags:
Intel's Horse Ridge gemonteerd op de printplaat, klaar om geïnstalleerd te worden in de cryogene koelkast.
Intel’s Horse Ridge gemonteerd op de printplaat, klaar om geïnstalleerd te worden in de cryogene koelkast. Beeld: QuTech.
 

In 2021 ontwierpen en testten onderzoekers en technici van QuTech en Intel samen een cryogene chip. Deze Horse Ridge onderzoekschip kan qubits besturen die werken bij extreem lage temperaturen. Met de doorbraak werd het mogelijk om qubits te besturen met behulp van elektronische cryogene chips. Bovendien opende deze technologie ook de deur naar het oplossen van het ‘bedradingsknelpunt’. Kwantumprocessoren hebben namelijk elektronische besturing nodig en het aansluiten van een besturing op kamertemperatuur vereist veel draden die naar de cryogene kamer in de ‘koelkast’ moeten lopen. Dit belemmert de schaalbaarheid. Cryogene elektronica biedt echter nieuwe oplossingen om dit probleem aan te pakken.

Nu de samenwerking de volgende fase ingaat, zal het onderzoek zich richten op cryo-CMOS-technologie op de verwerkingstechnologie van Intel. Met deze focus geeft hoofdonderzoeker Lieven Vandersypen de leiding door aan Fabio Sebastiano – die de leiding had over de cryo-CMOS-activiteiten. Sebastiano: “Er zijn nog grote hindernissen voor schaalbare en praktische kwantumcomputers. Met deze lopende samenwerking zullen we de nieuwste cryogene elektrische interfaces voor schaalbare kwantumcomputers blijven verbeteren. Dit doen we door gebruik te maken van de Delftse expertise in cryogene elektronica en Intels vermogen om complexe geïntegreerde schakelingen en SoC’s te ontwerpen en te produceren.”

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *