Podcast over veiligheidscultuur

Al dertig jaar is Pieter Diehl, momenteel werkzaam bij BMD Zuid, actief als veiligheidskundige, en zag hij heel wat organisaties van binnen. In deze podcast vertelt hij hoe zijn visie op veiligheid en eigenaarschap in de loop van die tijd veranderde.

“Ik zie de laatste dertig jaar wel een verbetering alhoewel het aantal ongevallen gelijk blijft”, zegt Diehl. Hij deelt die jaren graag in drie fasen in.
Over de eerste fase zegt hij: “Toen ik begon deden we ons best om het aantal ongevallen te verminderen. De arbocoördinator was daar toen verantwoordelijk voor en die liep rond. Het was meer een politieagent dan dat hij fatsoenlijk voorlichting gaf. Er werden vooral straffen uitgedeeld en dat hielp wel maar na een tijd ging het aantal ongevallen niet meer omlaag.” In de tweede fase werd er besloten dat er meer beleid moest komen. “Er kwam van alles op papier te staan. En de veiligheidskundige maakt gebruik van compliance audits. In het begin zag je dat het aantal ongevallen weer flink daalde. Ook kwam er een preventiemedewerker, en de risico-inventarisatie werd geïntroduceerd.
In de derde fase, waar we nu in zitten, is gedrag, cultuur en motivatie belangrijk. Het is veel mensgerichter. Er zijn meer veiligheidskundigen dan een jaar of tien geleden en daarnaast zijn er ook gedragskundigen.”

Gedrag veranderen

“Ik heb het idee dat er wel een glazen wand zit tussen fase 2 en 3,” zegt Diehl. “Fase 2 was niet zo moeilijk met allerlei normen en voorschriften op papier. Fase 3 is lastiger, bedrijven vinden het heel moeilijk om op een andere manier naar hun personeel te kijken. Het gedrag van personeel veranderen is lastig, dat gaat niet van de ene op de andere dag. Als leidinggevende moet je een andere stijl aanwennen. Vooral voor het middenkader dat direct in contact staat met de medewerker die aan de machine staat is dat moeilijk. Ze moeten kunnen loslaten, de medewerker meer verantwoordelijkheden geven en meer zelf laten nadenken maar ook aanspreken op gedrag en feedback geven. Daar moeten we ons op richten willen we de veiligheid nog meer verbeteren.”
Luister naar de podcast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *