Oekraïense slachtoffers worden van het front gehaald met een brancard-wagen ontworpen voor een Poolse student – en hij wint er de James Dyson Award mee (video)

Een brancard-wagen die in Oekraïne wordt gebruikt om slachtoffers van het front te halen, is ontworpen door een Poolse student. Piotr Tłuszcz zag op tv hoe ongelukkig de transporten verliepen – en deed er wat aan. Hij heeft er de internationale James Dyson Award mee gewonnen.

De Life Chariot is een off-road trailer waarmee elk voertuig met een trekhaak de gewonden veilig kan vervoeren, ongeacht de verdere lading. Piotr Tłuszcz van de Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki uit Krakow (Polen) kwam op het idee om een brancard-wagen te ontwerpen vanwege uit het wijdverbreide gebruik van civiele terreinvoertuigen door het Oekraïense leger voor transport van uitrusting en medische evacuatie.

“10 jaar lang samen met mijn vader off-road trailers maken en eerdere ervaringen met het ontwerpen van grotreddingstrailers hebben me aan het denken gezet over hoe ik medici op het slagveld kon helpen.”

De evacuatietrailer is uitgerust met een Da Orffo offroad-ophanging die geschikt is voor hoge snelheden dankzij gasverstelbare schroefdempers en longitudinale tuimelaars. De ‘carrosserie’ is een beschermende stalen kooi, afgedekt met een brandwerend zeildoek dat opent aan de zij- en achterkant. Hij is uitgerust met geleiders voor het eenvoudig laden en vastzetten van de standaard NAVO-brancard. Aan de zijkanten zitten twee stoelen met riemen voor reddingswerkers of lichtgewonden. De carrosserie bevat verder twee luchtdichte kisten en een imperiaal voor extra medische apparatuur.

1:1 schaalmodellen in VR

Het concept ontstond rond maart 2022 met behulp van 1:1 schaalmodellen in virtual reality om de aandacht op ergonomie te vestigen, en werd naar het hoofd van de Oekraïense medische militaire eenheid in Donetsk, Oekraïne, gestuurd, die direct om een dergelijk voertuig verzocht. Het concept werd voorgelegd aan bergreddingswerkers en oorlogscorrespondenten.

“In juni 2022 richtten mijn vader en ik Da Orffo Automotive op en namen contact op met Nowy Styl, dat besloot de bouwkosten te dekken. De trailer werd in september aan het front afgeleverd.

Tests in het Tatragebergte

“Twee maanden later begonnen we met een tweede versie, gefinancierd door de Podkarpacki Business Club voor de Poolse eerstelijnsmedici van de W Międzyczasie Foundation. Deze trailer werd getest door TOPR-bergredders die hem achter een quad met zes wielen door het Tatragebergte sleepten. De tests bevestigden onze aannames en hielpen de details van het zeildoek te verfijnen In de tussentijd konden we via een online inzamelingsactie geld inzamelen voor de carrosseriebekleding voor de eerste trailer. In juni 2023 ging de tweede Life Chariot met Poolse reddingswerkers naar Oekraïne.”

Repareren aan het front

Door het lage gewicht van de aanhanger en de goede vering is het voor het slachtoffer veiliger om mee te rijden dan in de kofferbak van een auto. De carrosserie biedt ruimte voor reddingswerkers om de gewonde persoon te verzorgen terwijl ze van de frontlinie naar het dichtstbijzijnde medische hulppunt rijden. De constructie van het voertuig kan onder frontlijnomstandigheden worden gerepareerd. Door de verstelbare dissel is de aanhanger snel aan te passen aan ieder voertuig en snel weer aan te koppelen als het trekkende voertuig uitvalt.

Hulp gevraagd

“We hebben veel meer vragen gekregen over evacuatietrailers, dus ik ben op zoek naar meer oprichters die ons kunnen helpen bij het bouwen ervan. Ik werk aan het aanpassen van het voertuig voor reddingsdoeleinden in de bergen. Ik kijk ernaar uit om meer feedback van de frontlinie te horen. “

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *