Chip voor extreme omstandigheden in de ruimte

De startup Spherical Systems, gevestigd in het Space Business Innovation Center in Noordwijk, heeft onlangs een investering van 1 miljoen euro binnengehaald voor de ontwikkeling van een chip voor de omstandigheden in de ruimte.

groepsfoto van mannen Spherical en investeerders

De omstandigheden in de ruimte zijn uiterst extreem, terwijl onderhoud vrijwel onmogelijk is. Alles wat gelanceerd wordt, moet dus blijven werken. Daarom is de productie van extreem betrouwbare onderdelen altijd heel belangrijk geweest. Deze onderdelen zijn echter erg duur – en het business model is sinds de jaren ’60 niet meer veranderd.

Sinds de opkomst van de commerciële ruimtevaart staat de prijs van alles wat er gelanceerd wordt onder toenemende druk. De klassieke ruimtevaart chips zijn veel te duur, waardoor men inferieure chips gebruikt met de hoop dat deze het net lang genoeg volhouden.

Slimme architectuur en moderne ontwerpvisie

Met een slimme architectuur en een moderne ontwerpvisie maakt Spherical Systems chips die daadwerkelijk geschikt zijn voor de ruimte, terwijl deze vele malen goedkoper zijn dan oude space chips. Door deze chips te verwerken in hun eigen systemen, ontwikkelt de startup systemen voor in de ruimte die vele malen betrouwbaarder zijn voor een vergelijkbare prijs.

Volgende stappen

Met de financiering kan het bedrijf de eerste chips gaan produceren en hun design tool verder ontwikkelen, om verschillende chips te maken. Het bedrijf verwacht te gaan groeien van 2 naar 6 FTE.

Naast VroegeFaseFinanciering Powered by UNIIQ heeft het bedrijf een investering ontvangen van drie business angels, durfkapitaalinvesteerders Antler en Graduate Entrepreneur Fund, een lening van de Rabobank en een Eurostars-subsidie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *