Jaarverslag 2022 Arbeidsinspectie

In 2022 ontving de Arbeidsinspectie 3.700 ongevalsmeldingen, ruim 200 meer dan het jaar ervoor. In 2022 zijn 51 werknemers door een arbeidsongeval overleden, 9 minder dan in 2021. De meeste dodelijke slachtoffers vielen in de sectoren bouw (10), industrie (8) en vervoer en opslag (8). Dit zijn cijfers uit het Jaarverslag 2022 van de Arbeidsinspectie.

Het jaarverslag van 2022 bestaat uit drie verschillende onderdelen:
• Reflectie Inspecteur-generaal Rits de Boer
• Verhalen uit de inspectiepraktijk
• Cijfers en feiten Nederlandse Arbeidsinspectie in 2022

Familie-inspecteurs

In het onderdeel ‘Verhalen uit de inspectiepraktijk’ staat een hoofdstuk over familie-inspecteurs. Sinds ca. 2021 zijn er naast de ‘gewone’ arbeidsinspecteurs ook zogenaamde ‘familie-inspecteurs’. Bij de politie kennen ze al langer het fenomeen familie-agent. De familieagent heeft contact met de familie van bijvoorbeeld iemand die is vermoord.
Familie-inspecteurs vormen het vaste en persoonlijke aanspreekpunt voor nabestaanden tijdens het ongevalsonderzoek. Zij zijn hiervoor geselecteerd en hebben een speciale opleiding gevolgd. De familie-inspecteur moet een goede intrinsieke motivatie hebben, een goed inlevingsvermogen bij ingrijpende gebeurtenissen, weten hoe ongevalsonderzoeken lopen, en rust, kalmte en vertrouwen uitstralen. Maar ook non-verbaal gedrag herkennen en communicatief vaardig zijn. “Je kan een uitstekende inspecteur zijn, maar dat betekent niet dat je ook een goede familie-inspecteur kan zijn”, zegt één van de familie-inspecteurs.

Ga naar de verschillende onderdelen van het jaarverslag: https://www.nlarbeidsinspectie.nl/publicaties/jaarverslagen/2023/05/08/jaarverslag-2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *