Integraal ontwerpen van elektronicabehuizingen

Geplaatst door Maartje Henket

Ontwerpstudio DUNC is gespecialiseerd in het ontwerpen van elektronicabehuizingen. Hierbij worden vaak oplossingen gevonden voor klantwensen, zoals waterdichtheid, impact- en weerbestendigheid. Andere uitdagingen liggen er op het gebied van dimensies, warmtedissipatie, kostenefficiëntie en milieuvriendelijke productie. Die worden opgepakt met een team van integrale ontwerpers.

Integraal ontwerpen vanelektronicabehuizingen
Een voorbeeld van integraal ontwerpen is deze door een DUNC-team ontworpen sensorbehuizing waarbij het rubber voor de waterafdichting tegelijkertijd voor de stootbescherming zorgt.  De kleur en de vorm voegen daar een esthetische component aan toe, die het product een eigen, herkenbare uitstraling geeft.

Industrieel ontwerper Ruud Groeneveld en lucht- en ruimtevaarttechnoloog Laurence Venne zijn in 2000 met Ontwerpstudio DUNC een eigen productontwerpbureau begonnen. Gaandeweg hebben ze zich gespecialiseerd in de generieke nichemarkt van elektronicabehuizingen. “Voordeel van deze markt is dat die divers en best wel omvangrijk is, waarbij oplossingen moeten worden gevonden voor veelal terugkerende klantwensen, zoals waterdichtheid, impact- en weerbestendigheid. Ook komen we vaak uitdagingen tegen op het gebied van dimensies, warmtedissipatie, kostenefficiëntie en milieuvriendelijke productie. Die pakken we op met een team van integrale ontwerpers”, aldus Laurence, die met DUNC voor alweer de derde keer deelneemt aan de WoTS.

Integraal ontwerpen

Ontwerpers bij DUNC zijn niet zomaar ontwerpers, maar integrale ontwerpers. Ze hebben ervaring in alle facetten van het ontwikkel- en productieproces. “Een ontwerper die puur alleen conceptdesign wil doen, daar geloven wij niet in. Een ontwerper kan in onze ogen alleen maar goed doordachte concepten ontwerpen als hij/zij ervaring heeft met het hele traject, van analyse, conceptdesign, user-interface design, elektronica-integratie, engineering en productievoorbereiding tot aan het testen en checken van de behuizingen”, stelt directeur en kwaliteitsmanager Laurence Venne.

“Het lastige van integraal ontwerpen is dat je altijd aan het proberen bent om met alles tegelijkertijd rekening te houden”, vult mededirecteur Ruud Groeneveld aan. “Alles heeft invloed op elkaar. De vorm wordt beïnvloed door de functie van het product. Het uiterlijk wordt beïnvloed door de vorm, het kleurgebruik en het materiaal. Het productieproces beïnvloedt de kosten, het materiaal en de vormmogelijkheden. Het materiaal op zijn beurt heeft weer impact op de sterkte, de vlamvertraging,  de uitstraling, enzovoorts.”

Sensorbehuizing

Een voorbeeld van integraal ontwerpen is een sensorbehuizing waarbij het rubber voor de waterafdichting tegelijkertijd voor de stootbescherming zorgt. De kleur en de vorm voegen daar een esthetische component aan toe, die het product een eigen, herkenbare uitstraling geeft. Dit product brengt namelijk trillingen, veroorzaakt door met name bouwwerkzaamheden, in kaart. Hiermee worden ten tijde van het passeren van zwaar verkeer of het uitvoeren van bouwwerkzaamheden de vibraties nauwkeurig geregistreerd. Deze trillingsmeter deelt zijn data rechtstreeks via de cloud en is hiermee ook een voorbeeld van een IoT-toepassing.

Inefficiënt

Vooral in Aziatische landen, maar toch ook in Nederland wordt er volgens Laurence op ontwerpgebied nog teveel in hokjes gedacht en gewerkt. “Binnen het ontwikkelproces wordt het ontwerp van de ene naar de volgende discipline geschoven. Dan kan het gebeuren dat ontwerpers die hun discipline goed beheersen zich ook moeten bezighouden met het oplossen van problemen, die in eerdere fases van het project niet voldoende zijn opgepakt omdat het geheel niet werd overzien.”

Investeren

Het kost wel wat tijd voordat een afgestudeerde industrieel ontwerper een goede integrale productontwerper is. “Na minimaal twee tot drie jaar intensief meewerken in alle disciplines en dus ook bij productiebegeleiding en kwaliteitscontrole, wordt de kunst van het integraal ontwerpen zichtbaar. Bij complexe producten zal integraal ontwerpen wel altijd zeer uitdagend blijven, maar ook dan is het een zeer bruikbare methode om meerdere deelproblemen efficiënt op te lossen”, aldus Ruud.

Win-win

Het grote voordeel van integraal ontwerpen is dan ook dat sneller slimme win-win situaties gegenereerd kunnen worden, waarbij meerdere problemen tegelijk kunnen worden opgelost. Daarnaast wordt in een vroeg stadium al rekening gehouden met eventuele problemen die opgelost dienen te worden in een later stadium in het ontwikkelproces. Hierdoor wordt voorkomen dat oplossingen alsnog geforceerd in het ontwerp worden gepropt.

Dat goed doordachte proces impliceert ook dat de elektronicabehuizingen kostenefficiënt kunnen worden ontwikkeld. Daarvan profiteren zowel de opdrachtgever als de eindgebruiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *