Tech-prins presenteert start-up die blinden weer laat zien

Geïnteresseerd in nieuwe semicon-start-ups? Dinsdag presenteerde Prins Constantijn vier start- en scale-ups uit de Techleap-stal, aan het einde van Wots-seminar ‘The importance of the Semiconductor Industry’. De meest bijzondere is misschien wel het Franse Axorus, dat blinden weer laat zien.

Tech-prins presenteert start-up die blinden weer laat zien
Prins Constantijn praat met Hélène van Axorus die virtueel meedeed vanuit Frankrijk. Op de krukken vlnr Marleen Boonen van Methods2Business, Fabrizio del Maffeo van Axelera AI en Giorgia Longobardi van CGD. Foto: Chiel van Diest.

Axorus werkt aan een chip voor mensen die blind zijn of aan het worden zijn door een beschadigde retina. De chip wordt achterin het oog geplaatst, vangt daar het licht op en geeft dat door aan de gezonde oogcellen in de buurt, die de extra informatie naar de hersenen doorzenden, zodat die weer het complete beeld kunnen vormen. CTO Hélène hoopt investeerders te leren kennen met een lange adem. Ze benadrukt dat medtech-ontwikkelingen altijd heel erg langzaam gaan, omdat de eisen nou eenmaal heel hoog zijn. Als de retina-chip is uitontwikkeld, zijn er echter wel mogelijkheden voor doorontwikkeling. Axorus denkt bijvoorbeeld diabetes te kunnen genezen en mensen die verlamd zijn geraakt door een ongeluk, weer te kunnen laten bewegen doordat de chip de beschadigde neuronen vervangt die de opdracht om te bewegen moeten doorgeven.

Een bedrijf met een kant en klaar product is Methods2Business, dat de eerste Wifi HaLow-chip heeft ontwikkeld. Deze chip maakt wifi bruikbaar voor Internet of Things toepassingen (IoT). De lage frequentie zorgt dat het signaal grote afstanden kan afleggen (tot anderhalve kilometer), dat het beter door muren gaat en dat de batterij jarenlang kan meegaan. Methods2Business is klaar om te worden overgenomen, bij voorkeur door een Europese partner.

Cambridge GaN Devices (CGD) is een fabless halfgeleiderbedrijf dat een reeks energie-efficiënte op galliumnitride (GaN) gebaseerde apparaten ontwikkelt. De scale-up heeft ICeGaN geïntroduceerd: een GaN-transistor die kan worden gebruikt als een silicium MOSFET zonder dat er speciale drivers, circuits of dergelijke nodig zijn. Dit heeft allerlei voordelen, waaronder het feit dat de koeling van het apparaat aanzienlijk kan worden verbeterd Samen met de een betere power density. Prins Constantijn: “What is holding you back from being the next Intel?” CEO Giorgia Longobardi: “Support of suppliers.”

Axelera AI werkt aan een geavanceerde, schaalbare technologie om AI-inferentie in de edge te versnellen. Hun technologie integreert een aangepaste dataflow-architectuur met multicore in memory computing om extreem hoge prestaties te leveren met een power envelope van slechts een paar Watt en de flexibiliteit om meerdere netwerken te ondersteunen. Prototype Thetis Core, dat in april 2022 werd gevalideerd, levert 40 tera-bewerkingen per seconde met een efficiëntie tot 48 TOP’s/W en een INT8-precisie in minder dan 9 vierkante millimeter. Doel is de democratisering van AI. CEO Fabrizio del Maffeo: “Billions of devices are not related to cloud yet. They must relate and we’re moving towards Data Driven Computing. Therefore we need more efficiency.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *