ING: ‘Bouwproductie kan alleen op peil blijven met robots’ (video)

De bouwsector heeft meer robots nodig om de bouwproductie op gang te kunnen houden. ‘Robots zijn onmisbaar om het toenemende tekort aan vaklieden in de bouw te compenseren.Dat stelt ING in een recent persbericht.

Tags:

Aanleiding is een artikel in NRC Handelsblad over de Amsterdamse start-up Monumental , die 25 miljoen euro ophaalde bij investeerders voor het ontwikkelen van een metselrobot. “Het is heel simpel. We hebben robots gewoon nodig”, worden de initiatiefnemers gequote.

‘Het overnemen van werkzaamheden door robots is onderdeel van een toenemende industrialisatie in de bouw’, aldus ING. ‘De industrialisatie is belangrijk om nieuwbouw betaalbaar te houden. De voordelen van industrialisatie zijn groot, toch zijn er ook belemmeringen. Het organiseren van het benodigde kapitaal is daar een voorbeeld van.

‘De inzet van robots en een verdere industrialisatie van de bouwsector gaan gepaard met doorgaans grote investeringen. Hiervoor is ook veel kapitaal nodig. Voor investeerders en financiers zijn een voorspelbare omzet en zicht op vergroting van marktaandeel belangrijke voorwaarden voor het leveren van kapitaal. De afzet van nieuwe woningen is veelal grillig. Dit grillige karakter komt niet overeen met de voorwaarden van investeerders en financiers.

‘In de markt voor onderhoud en verduurzaming van gebouwen gaat het organiseren van kapitaal en financiering veel beter. Dat komt door de terugkerende en constante omzetstroom die bij deze markt hoort.

‘Bij geïndustrialiseerde nieuwbouw is dat dus anders. Ook daar zijn investeerders zeker geïnteresseerd in de groeiende kansen om veel meer betaalbare woningen op de markt aan te bieden. Maar de onvoorspelbaarheid van de afzet zorgt voor terughoudendheid.

‘Een alternatief voor nieuwbouw is produceren op voorraad. Maar deze productievorm is te kostbaar. In de meeste gevallen is het onmogelijk om direct na productie de woningen te plaatsen vanwege een tekort aan locaties en complexiteit van procedures. Dat zorgt voor een risico op onderbezetting van de productie.

‘Het is duidelijk dat we zonder investeerders en financiers geen meters gaan maken op gebied van de industrialisatie in de bouw. En zonder industrialisatie gaan we de 100.000 woningen per jaar niet halen.

Bekijk hier een eerder artikel (met video) over buitenlandse metselrobots

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *