Immersive Tech Week toont digitale innovaties voor maatschappelijke problemen

Tijdens de Immersive Tech Week (ITW), die tot 2 december plaatsvindt in De Doelen in Rotterdam komen creativiteit, innovatie, business, onderzoek en kunst samen met augmented reality, haptics, web3, metaverse, technologie en virtual reality. Centraal staan technische oplossingen voor de gezondheidszorg, creatieve industrie en het onderwijs.

Tags:
patiënt in bed met twee verplegers en een digitaal AR-scherm
Futuristic Medical Ward with Sick Patient Lying in Bed. Doctor Using Augmented Reality Interface and Thinking about Brain Scans and Medical History of the Patient. Nurse Does Checkup.

Het evenement kent 150 sprekers en een trade show waar 100 bedrijven hun innovaties tonen aan 2000 bezoekers. Bezoekers worden uitgenodigd om toepassingen te ervaren op de ITW Playground en in de Church of VR.

De digitale stad

Op dinsdagochtend is er een sessie in samenwerking met de Gemeente Rotterdam, de Provincie Zuid-Holland en de Sharing Cities Alliance over uitdagingen en kansen voor steden die versneld willen digitaliseren. Daarnaast worden Rotterdammers uitgenodigd om hun zorgen en verwachtingen omtrent de impact van immersieve technologie op hun stad en leven te delen tijdens workshops van Rathenau Instituut.

Kansen en risico’s 

Ook de risico’s worden belicht, bijvoorbeeld van discriminerende algoritmes en gezichtsherkenning software. Netwerk Mediawijsheid staat stil bij vragen als: hoe kunnen we ervoor zorgen dat kinderen en jongeren zich mediawijs en veilig kunnen bewegen in immersieve werelden zoals games, VR-ervaringen en de metaverse?

Oprichter en directeur van ITW, Benjamin de Wit: “De Immersive Tech Week betekent meer dan het boosten van Virtual Reality. Immersive Tech heeft een ongelooflijk potentieel, zowel in positieve als negatieve zin. Als sector moeten wij ervoor waken dat de technologieën op een sociaal maatschappelijke manier gebruikt worden.”

Longscans bekijken met VR-bril 

In het Rotterdamse Erasmus MC worden longscans bekeken met behulp van een VR bril. Vroeger moest er tijdens de operatie een groot deel van de long weggesneden worden, maar met de huidige technologie krijgt de chirurg beter inzicht in de locatie van de tumor en behoudt de patiënt meer longcapaciteit. Dit is een van de ontwikkelingen waar de Rotterdamse intensivist Diederik Gommers, een van de sprekers op ITW, trots op is: “Binnen het Erasmus MC zijn wij altijd op zoek naar innovaties die onze gezondheidszorg verbeteren. De mogelijkheden die tech biedt zijn eindeloos maar staan nog in de kinderschoenen. Door in te zetten op medische innovaties en de implementatie hiervan kunnen wellicht het hoofd bieden aan de steeds maar stijgende zorgvraag ondanks de personeelskrapte.”

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)

  1. Binnen industriële complexen staan veelal machines die trillingen kunnen geven van 20 Hz en lager. Het is nu bewezen dat deze door de Nederlandese Stichting Geluid hinder en ysbrand Wijnands TU Twente, hun richting/ of positie buiten het complex precies kunnen detecteren. Nu is het nog om gericht maatregelentreffen te treffen. Dit is geweldig om de leefomgeving leefbaar en gezond te houden.