IEA: Metalen voor energietransitie mogelijk minder schaars dan gedacht

Er is mogelijk minder schaarste aan metalen die cruciaal zijn voor de energietransitie dan gedacht. Dat concludeert Internationaal Energieagentschap (IEA) uit een analyse. Door investeringen in nieuwe mijnen kan de honger naar metalen als kobalt, lithium, en nikkel gestild worden.

een mijn van bovenaf
Foto: Tom Fisk via Pexels

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) stelde de waarde van de grondstoffen die nodig zijn voor de energietransitiein 2022 vast op 320 miljard dollar. Dat is twee keer zo veel als vijf jaar eerder. Voor bepaalde metalen is deze stijging nog groter. Zo verdrievoudigde tussen 2017 en 2022 de vraag naar lithium. De vraag naar kobalt en nikkel steeg in deze periode met respectievelijk veertig en zeventig procent. Door de groene ambities van onder andere de Europese Unie, bestaat de vrees dat er een enorme schaarste aan grondstoffen op de loer lag.

Investering in mijnen voor ontginning metalen

Volgens het IEA kan dat dus meevallen. In reactie op de sterk gestegen vraag, nemen de investeringen in het delven en verwerken van kritische grondstoffen namelijk ook sterk toe. In 2021 zou het gaan om een stijging van twintig procent, vorig jaar was de stijging dertig procent.

Adders

De investering in (nieuwe) mijnen zou de honger naar nieuwe grondstoffen in theorie kunnen stillen. Desondanks blijven er volgens het IEA de nodige adders onder het gras schuilen. Het wijst onder andere op de concentratie van grondstoffen in bepaalde gebieden. Daarnaast is het onzeker of alle geplande projecten doorgaan en op welke termijn. Het vergunningentraject, voorafgaand aan de opening van een nieuwe mijn, kan soms jaren in beslag nemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *