“Hoge temperaturen resulteren in hardware defecten, systeemuitval of tegenvallende systeemprestaties”

Dankzij moderne software en productiemiddelen worden elektronica en behuizingen steeds sneller ontwikkeld, maar wat als aan het einde van dit traject blijkt dat er onvoldoende aandacht is besteed aan de gebruikssituatie en warmtehuishouding van één of meerdere componenten?

banner  Power Electronics & Energy Storage event

Hardware defecten, systeemuitval of tegenvallende systeemprestaties liggen in dat geval op de loer. Om dergelijke gevolgen te voorkomen, is het van belang om een juiste wijze van koeling toe te passen. Tijdens het Power Electronics & Energy Storage event delen experts kun kennis en kunde over thermisch management.

Slim en eenvoudig koelen van batterijen en vermogenselektronica

Aan de hand van diverse casestudies deelt Xavier Mirabet (Coolmag) namens Telerex oplossingen voor thermisch beheer in energieopslag en vermogenselektronica. Zo gaat hij in op het thema warmteoverdracht. Als bezoeker ontvang je tips over het managen van temperatuur in een systeem en het voorkomen van ‘hittehotspots’. Tot slot wordt ingezoomd op (brand)veiligheid en bescherming. Ook Mark Small vertelt (namens Nijkerk Electronics) over het koelen van batterijen in vermogenselektronica. Daarvoor maakt hij gebruik van aluminium koelplaten.

De basis van warmteontwikkeling en warmtetransport

Parallel aan het hardware-ontwerp werken designers aan de afwerking en uitstraling van een eindproduct. Veelal is het concept van een behuizing al bekend voordat een systeem volledig getest is. Dat hoeft zeker geen probleem te zijn. Maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat vormgeving en functionaliteit in balans blijven. Makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe krijg je bijvoorbeeld grip op de warmtehuishouding van systemen wanneer warmtebronnen, warmtetransporten en omgevingsfactoren onvoldoende op elkaar zijn afgestemd?

Harry Beijering van Batenburg Applied Technologies gaat tijdens zijn presentatie terug naar de basisregels van warmteontwikkeling en warmtetransport. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk legt hij uit hoe theoretische kennis, praktijkervaring en prototypes nodig zijn om thermische uitdagingen vroegtijdig op te lossen.

Monitoren van batterijtemperaturen en hitte in vermogensapplicaties

Het moge duidelijk zijn dat het koelen van elektronische toepassingen van belang is. Zoals gezegd kan een te hoge temperatuur resulteren in prestatievermindering en zelfs onveilige situaties. Maar hoe weet je of een applicatie wel binnen het juiste temperatuurspectrum actief is? Thermisch specialist Norbert Engelberts keert dit jaar terug naar het event om de bezoekers namens Thal Technologies te adviseren over temperatuurmetingen in applicaties waar deze binnen een specifiek temperatuur bereik moeten blijven.

Daarnaast legt hij uit; hoe te meten, waarmee te meten en hoe deze gegevens te verwerken. Er wordt gesproken over meetmethodes, het gebruik van thermokoppels, theoretische modellen en de interpretatie van meetresultaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *