Hoe zonne-energie kan worden opgeslagen in ‘batterijen’ van voedselafval

Zou het niet mooi zijn als je de energie van je zonnepaneel kan opslaan in het vetrandje van je karbonade? Nou, dat zit eraan te komen.

schematische weergave van het verwarmings- /koelingsproces
Illustratie: Knut Gangåssæter/Sintef

Een onderzoeksteam van het Noorwegen heeft enorme vooruitgang geboekt bij het creëren van een groene energieopslag om huizen mee te verwarmen en koelen. Ze hebben een tank gemaakt die zonne-energie kan opslaan. Hij is klein genoeg om onder de gootsteen te passen en ziet eruit als een boiler, maar hij bevat een faseovergangsmateriaal dat bestaat uit ‘esters’. Dit zijn moleculen die overvloedig aanwezig zijn in vettig afval, zoals weggegooid voedsel. Ze kunnen worden bijvoorbeeld teruggewonnen uit gebruikte frituurolie.

Deze moleculen nemen warmte op wanneer de temperatuur om hen heen stijgt, houden deze vast en geven hem af wanneer het koud wordt. Zoals in de avond. Op echt koude dagen heb je wel een houtkachel of iets dergelijks nodig als back-up.

Industrie welkom

Veel mensen hebben al geprobeerd om zo’n verwarmingssysteem te creëren, maar zonder succes. De Noren hebben nu echter een punt bereikt waarop ze de industrie willen uitnodigen om te helpen met de rest van het onderzoeks- en ontwikkelingswerk.

Contactpersonen zijn de onderzoekers:

Galina Simonsen, +47 41 01 84 85 galina.simonsen@sintef.no

Heiner Schümann, +47 94 24 41 19 Heiner.Schumann@sintef.no

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)