Het oog en een boor is geen gelukkige combinatie

Jong goed geleerd is oud goed gedaan! Dat geldt zeker voor jongeren die een beroepsopleiding in de praktijk volgen. Werk gezond en veilig. Maar helaas kan het misgaan. Zoals bij Bram van 17 jaar die na een incident met een boor zijn rechteroog verliest.

Bram wordt opgeleid tot machinaal houtbewerker. Hij gaat één dag naar school en de andere dagen werkt hij bij een houtbewerkingsbedrijf in het zuiden van het land. Het bedrijf staat geregistreerd als ‘erkend leerbedrijf’. Bram doet daar vooral ondersteunende werkzaamheden. Maar die fatale middag wordt hij door een oudere collega gevraagd om te komen helpen bij het boren van gaten in vurenhouten balken.

Zo moet het net lukken

Collega Paul komt met een speciale boormachine aan waarin een lange 20mm spiraalboor kan. De opdracht is namelijk om in de balk een gat te maken, door en door. Er is alleen een ‘klein probleempje’, de boor is eigenlijk net iets te kort om helemaal door de balk te gaan. De oplossing? De boor niet helemaal in de boorkop duwen, moet kunnen. Paul test even of alles goed gaat en geeft de boormachine aan leerling Bram. “Zo moet het net lukken Bram”.
Zodra de boor wordt gestart vliegt de spiraalboor uit de boorkop en komt een paar meter verder op de grond van de werkplaats terecht. De boor wordt opgepakt en op dezelfde manier weer in de boormachine geplaatst. Dus weer niet helemaal in de boorkop. Ze testen samen opnieuw of het zo lukt en boren met succes een gat in de balk. Bram gaat daarna verder aan de slag met het doorboren van de balken en zijn collega Paul gaat elders aan het werk.
Bram werkt gestadig door met het boren van de gaten. Op een gegeven moment haalt hij de boormachine weer uit de balk en dan gaat het mis. De spiraalboor vliegt weer uit de machine. Recht in zijn gezicht ter hoogte van zijn oog. Gevolg: een beschadigde oogkas en verlies van zijn rechteroog.

Lees verder op https://www.inspectiewerkt.nl/het-oog-en-een-boor-is-geen-gelukkige-combinatie/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *