Door Australisch onderzoek wordt waterstofproductie efficiënter

Het nationale wetenschapsagentschap van Australië, CSIRO, en bedrijfsadviseur RFC Ambrian hebben samen Hadean Energy opgericht, een nieuw bedrijf voor de commercialisering van geavanceerde technologie die waterstof kan produceren met 30 procent minder elektriciteit en zware industrie kan helpen CO2-neutraal te worden. CSIRO zal de technologie testen op industriële schaal.

Tags:
De buisvormige SOE-technologie (Solid Oxide Electrolysis) van CSIRO produceert op efficiënte wijze waterstof door water te elektrolyseren met behulp van een combinatie van warmte en elektriciteit.

De buisvormige SOE-technologie (Solid Oxide Electrolysis) van CSIRO produceert op efficiënte wijze waterstof door water te elektrolyseren met behulp van een combinatie van warmte en elektriciteit en belooft de productiekosten van waterstof en de uitstoot van de industrie aanzienlijk te verlagen door de efficiëntie van het proces. Het Internationaal Energieagentschap schat dat de vraag naar waterstof tot 2030 met 138 procent zal toenemen, maar de hoge productiekosten en energie-input zijn belangrijke uitdagingen voor de productie van groene waterstof.

Dr. Sarb Giddey, hoofdwetenschapper op het gebied van waterstofonderzoek bij CSIRO, zei dat de ontwikkeling van buisvormige SOE-technologie bij CSIRO een sleutelproject is voor de productie van meer betaalbare en efficiënte waterstof om de industrie te helpen de uitstoot drastisch te verminderen.

“CSIRO’s SOE-technologie heeft het potentieel om waterstof te produceren met een hogere efficiëntie en lagere kosten voor integratie in industriële processen,” zei Dr. Giddey.

“Het maakt het mogelijk om industriële afvalwarmte terug te integreren in de industriële processen, waardoor de elektrische energie die nodig is om waterstof of syn-gas te produceren tot wel 30 procent lager uitvalt.”

“Het is geweldig nieuws voor de industrie, omdat de integratie van het waterstofproduct in industriële processen ter plaatse ook opslag- en transportkosten elimineert en tegelijkertijd het gebruik van fossiele brandstoffen in het industriële proces drastisch vermindert,” aldus Dr. Giddey.

Het waterstofproduct kan worden gebruikt als grondstof voor de productie van chemicaliën zoals ammoniak, petrochemie, methanol, dimethylether, duurzame brandstoffen. Hadean Energy krijgt de exclusieve rechten op de SOE-technologie van CSIRO. De proef op industriële schaal begint in april 2024. Integratieaspecten en andere bevindingen van de proef zullen helpen om de technologie op grotere schaal te demonstreren en de technische robuustheid van de apparatuur te bevestigen.

Tags:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (3)

  1. Hoe verhogen rest-warmte en die oxidce-buizen de efficientie? Is dat met 30% of zien we hier gewoon een rekentruc waarin opslag- en transportkosten handig verdisconteerd zijn?

  2. Wat zou dan de totale verwachte efficiëntie worden van vloeibare waterstof wat op deze wijze is opgewekt? In artikelen over waterstof mis ik altijd informatie over het rendement.

  3. Je ziet als de nood hoger wordt of de pijn meer dat dan dingen gaan gebeuren. Dit is ook weer zo’n mooi voorbeeld van de goede wegen die ingeslagen worden ook de wegen steeds beter worden.