DIY: pimp je microscoop (video)

Wetenschappers van de EPFL hebben een handleiding gepubliceerd voor het bouwen van een add-on die een standaard optische microscoop verandert in een instrument dat superresolutie 3D-beelden van cellen, organoïden en embryo’s kan produceren.

Gestructureerde belichtingsmicroscopie (Structured Illumination Microscopy, SIM) wordt zeer gewaardeerd door onderzoekers omdat het beelden met een hoge resolutie en een hoog contrast produceert met een lage fotonblootstelling. Door de beperkingen in kosten en beschikbaarheid blijft SIM echter voor velen buiten bereik.

Om dit probleem te omzeilen, hebben wetenschappers van EPFL’s Laboratory for Bio- and Nano-Instrumentation (LBNI) binnen het Interfaculty Institute for Bioengineering (IBI) van EPFL’s School of Engineering (STI) een manier ontwikkeld om een standaard optische microscoop te transformeren in een hogeresolutieapparaat met behulp van goedkope, commercieel verkrijgbare componenten. Het team heeft een gedetailleerde handleiding gepubliceerd, samen met een reeks video tutorials.

De OpenSIM is niet bedoeld om te concurreren met geavanceerdere instrumenten. De benadering heeft bijvoorbeeld een lager modulatiecontrast dan commercieel verkrijgbare equivalenten, waardoor de resolutiewinst beperkt blijft tot een factor 1,7x vergeleken met de theoretische 2x. Maar het dient zijn doel: SIM-technologie beschikbaar maken voor laboratoria die het slechts af en toe nodig hebben of die het zich simpelweg niet kunnen veroorloven om een half miljoen euro of meer uit te geven aan een commercieel model.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *