Australisch leger test telepathische aansturing robodogs (video)

Geplaatst door Maartje Henket

Het Australische leger test een AI ‘hersen-robotinterface’ om ‘robodogs’ aan te sturen met telepathie.

Tags:

De AI stelt soldaten in staat om robothonden of ‘robodogs’ te besturen met behulp van geavanceerde digitale ‘telepathie’, volgens een video die vorige week door het Australische leger is vrijgegeven.

De AI analyseert hersengolfgegevens en verzendt deze van de visuele cortex van een soldaat naar de geavanceerde robothond met behulp van een hightech biosensor-headset.

“Het hele proces is niet moeilijk onder de knie te krijgen. Het is heel intuïtief. Er waren maar een paar sessies voor nodig”, aldus sergeant Damian Robinson, die de HoloLens-headset testte.

Flikkerende bakens, waargenomen als augmented reality in de headsets, fungeren als markeringen waar de bots naartoe marcheren. Deze zijn de sleutel om hen op koers te houden.

“Het is een kwestie van visuele concentratie”, aldus Robinson. “Je hoeft niets specifieks te denken om de robot te bedienen, maar je moet je wel concentreren op die flikkering.”

Hoe werkt de robothond?

De technologie is een hybride systeem gemaakt met een HoloLens 2-headset die direct beschikbaar is en een speciale Raspberry Pi-gebaseerde AI-decoder. De decoder onderschept hersengolven en zet ze om in nuttige richtlijnen die vervolgens ‘telepathisch’ worden doorgegeven aan de autonome robothond.

“Het potentieel van het project is zeer breed”, zei Robinson. “In de kern vertaalt het hersengolven in nullen en enen, en dat kan in een aantal verschillende systemen worden geïmplementeerd.”

Deze hersensignalen zorgden ervoor dat de Ghost Robot over een open veld bewoog in de richting van een aantal locaties die de menselijke controller ‘uitkozen’ door ze zich voor te stellen. De onderzoekers zeggen dat de robothond de aanwijzingen volledig begreep en uitvoerde.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *