ASML krijgt nieuwe president / CEO: Christophe Fouquet

ASML wordt binnenkort waarschijnlijk geleid door zijn huidige CBO, de Fransman Christophe Fouquet. Co-presidenten Peter Wennink en Martin van den Brink gaan met pensioen.

Christophe Fouquet
Christophe Fouquet

De Raad van Commissarissen heeft aangekondigd dat zij van plan is Fouquet te benoemen tot de volgende President en Chief Executive Officer van het bedrijf. De benoeming is onderworpen aan kennisgeving aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 24 april 2024.

Nils Andersen, voorzitter van de Raad van Commissarissen: “Met Christophe hebben we een zeer ervaren leider geïdentificeerd met een diepgaand inzicht in de technologie van ASML en het ecosysteem van de halfgeleiderindustrie – verworven door verschillende rollen bij ASML en andere bedrijven – en met de juiste leiderschapskwaliteiten en cultuur. Wij zijn dankbaar en vol bewondering voor de enorme bijdragen die Peter en Martin de afgelopen decennia hebben geleverd en ASML hebben helpen vormen tot het succesvolle bedrijf dat het nu is. Peter en Martin hebben ASML voorbereid op de toekomst en we weten dat ze zich volledig zullen inzetten om een soepele transitie voor het bedrijf en alle stakeholders van ASML te bewerkstelligen.”

ASML President & CEO Peter Wennink zei: “Ik ben erg blij dat we zo’n sterke opvolger hebben weten te bemachtigen om ASML te leiden vanaf april volgend jaar. Christophe werkt al 15 jaar bij ASML, met een grote focus op de technologie, producten en klanten van ASML. Hij begon zijn ASML-carrière bij DUV en gaf vervolgens leiding aan twee van de snelgroeiende bedrijfsonderdelen van ASML – de Applications-activiteiten en EUV – en meer recentelijk aan alle ASML-bedrijven. Wij delen het ‘ASML DNA’ van samenwerking en partnerschap. Ik zal nauw samenwerken met Christophe om ervoor te zorgen dat hij de best mogelijke start krijgt in zijn nieuwe functie.”

Fouquet zei: “Ik ben enthousiast en vereerd om de functie van CEO op mij te nemen. ASML heeft onder leiding van Peter en Martin door de jaren heen een sterke en unieke positie opgebouwd in de halfgeleidermarkt. We hebben een duidelijke strategie en een geweldig team, en ik kijk ernaar uit om de komende jaren op dit solide fundament verder te bouwen. Ik weet dat ik kan rekenen op ruim 42.500 collega’s over de hele wereld die nauw zullen blijven samenwerken om onze technologie verder te ontwikkelen, onze klanten te bedienen en waarde te blijven creëren voor al onze stakeholders.”

ASML President & CTO Martin van den Brink: “Het was een voorrecht om samen met Peter ASML te leiden en een sterke focus op product-, technologie- en engineeringcapaciteiten te hebben gebracht voor het bedrijf en zijn leveranciers. Ik ben trots op de innovaties die wij de afgelopen decennia samen met onze klanten hebben gerealiseerd. Mijn samenwerking met Christophe is al vele jaren zeer nauw en vruchtbaar, en ik ben er trots op dat ASML een technoloog als Christophe heeft kunnen uitgroeien tot CEO. Ik ben blij dat hij onze technologieorganisatie zal leiden en deze in het hart van de toekomst van ASML zal plaatsen. De komende maanden zal ik met hem samenwerken om een soepele transitie te garanderen, in de wetenschap dat ASML goed gepositioneerd is om de innovaties in ons productportfolio te leveren die onze klanten nodig hebben en van ons verwachten.”

Chief Customer Officer

Daarnaast is de Raad van Commissarissen voornemens om Jim Koonmen te benoemen tot Chief Customer Officer, een nieuwe functie in de Raad van Bestuur van ASML, onder voorbehoud van kennisgeving aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 24 april 2024.

Jim Koonmen

De benoeming van Koonmen onderstreept de ambitie van ASML om voortdurend beter in te spelen op de behoeften van klanten en om consequent hoogwaardige producten en diensten te leveren.

Koonmen trad in 2007 in dienst bij ASML via de overname van Brion, waar hij van 2008 tot 2015 algemeen directeur was. Vervolgens was hij CEO van Cymer en leidde hij de businesslijn Applicaties gedurende 5 jaar.

Annet Aris, vicevoorzitter van de Raad van Commissarissen, zei: “We weten dat Jim een sterke rol zal spelen om de stem van de klant binnen ASML te versterken en een nauwere samenwerking en een nog hogere klanttevredenheid te bewerkstelligen.”

Contactgegevens
Postbus
Postbus 324
5500 AH VELDHOVEN
Adrespostbus 324
Postcode en plaats
5500 AH Veldhoven
Telefoon040-2683000
E-mail
Meer informatieInformatie aanvragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *