“Digital twins en BIM: een dynamisch duo voor efficiënte projecten”

Digital (ook wel predictive) twins en BIM zijn twee krachtige tools in de wereld van engineering. Beide ontwikkelingen hebben hetzelfde doel: het verbeteren van ontwerpprocessen, het optimaliseren van prestaties en het bieden van inzicht in real-time gegevens gedurende de hele levensloop van een object of gebouw.

Door: Team Lequal

BIM als de basis

Building Information Modeling (BIM) is een proces waarbij een digitale weergave van de fysieke en functionele eigenschappen van een gebouw of object wordt gemaakt en beheerd. Het vormt de basis voor het maken van een digital twin. BIM gaat hierbij verder dan traditionele 2D-tekeningen: er wordt bijvoorbeeld ook informatie over de planning, kosten, materialen en het onderhoud opgenomen.

Digital twins tijdens ontwikkeling

Door het gebruik van BIM te combineren met een digital twin, kunnen ingenieurs virtuele constructies maken. De term digital twin, of digitale tweeling, zegt eigenlijk precies wat het is: het is een digitale versie van het te ontwikkelen object. Het gebruik van zo’n digital twin stelt ingenieurs in staat om het ontwikkelproces te simuleren en te optimaliseren, voordat de fysieke ontwikkeling begint. Hierdoor worden kostbare fouten vaak al gespot voordat de uitvoerende fase aanbreekt, en kunnen ze worden voorkomen. Dat scheelt een hoop kosten.

Na de ontwikkeling van het fysieke object, fungeert de digital twin als een dynamisch platform voor het onderhoud van objecten en gebouwen. Neem bijvoorbeeld een bedrijfspand: de digital twin biedt hier real-time gegevens over de prestaties van installaties en systemen. Zo is de facility manager in staat om proactief onderhoud in te plannen en de operationele efficiëntie te verbeteren.

Leuk feitje: het concept van de digital twin ontstond bij NASA. Ze maakten levensgrote mallen voor de eerste ruimtecapsules. Die testten ze door situaties te simuleren, zoals de capsule deze ook zou tegenkomen in een baan om de aarde. Op deze wijze werden problemen vroegtijdig vastgesteld. Deze tests maakten uiteindelijk plaats voor volledig digitale simulaties, de digital twin.

Samenwerken

Daarnaast bevordert het gebruik van BIM en digital twins de communicatie en samenwerking tussen bijvoorbeeld architecten, ingenieurs en aannemers. Ze kunnen gezamenlijk werken aan een gedeeld digitaal model, waardoor communicatie wordt verbeterd, fouten worden beperkt en conflicten worden verminderd.

Levensloopbestendig

Tot slot maakt de combinatie van BIM en digital twins uitgebreid levenscyclusbeheer mogelijk. Van ontwerp en ontwikkeling tot exploitatie en onderhoud: de digital twin behoudt en analyseert gegevens gedurende de hele levensduur van het project.

De toekomst van slim ontwikkelen

Met BIM als basis en een digital twin als raadgever bevindt de bouw- en technieksector zich in een kansrijke fase van digitale transformatie. Zorg dat jouw bedrijf hier niet in achter blijft.

Benieuwd hoe je daar mee kunt beginnen? Het startpunt is vaak een duidelijke visie en strategie. Begin met het analyseren van je huidige processen en systemen, kijk waar jij mogelijkheden ziet om te digitaliseren. Investeer in vaardigheden, zoals het werken met BIM en digital twins. Integreer die technologieën, zoals bouwsoftware, geleidelijk aan in je bestaande bedrijfsvoering en stuur bij waar nodig. Zo ben je klaar om ook in de toekomst slim te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *