Blog: Kies ik pneumatisch of elektrisch?

Pneumatisch of elektrisch, wanneer kies je wat? De rol van de functie bepaalt de keuze. Roy Bours van Festo vertelt over de keuzemogelijkheden en wat erbij komt kijken.

“Wij adviseren aan de hand van de functie van de aandrijving en de gestelde eisen, over welke aandrijving het beste is in een bepaalde situatie. Er komt namelijk nog wel iets meer bij kijken dan alleen welke beweging er gevraagd is. Is de gevraagde beweging roterend, moet dat in stappen of van a naar b, moet een beweging gecontroleerd versnellen en afremmen, moet er iets uit of van een baan worden geduwd, of gegrepen worden. Bij iedere functie spelen bepaalde aspecten die maken dat of het ene of het andere type aandrijving een beter resultaat geeft.”

Bours: “Elektrische aandrijvingen zijn heel precies in de beweging en snel en makkelijk te regelen. Pneumatisch is vaak in klein formaat al heel krachtig, krachtiger dan elektrisch. En helemaal bij draaibewegingen, door de specifieke overbrenging is met een compacte bouwvorm een hoog koppel te krijgen. En dan is er ook nog servopneumatiek, een tussenvorm.”

Criteria

Er zijn dus verschillende criteria die bepalend zijn. Het aantal posities van de beweging, de herhalingsnauwkeurigheid, hoe nauwkeurig moet er terug op de positie worden geregeld, de gevraagde kracht, de compacte bouwvorm en eenvoud van het systeem, om er maar een paar te noemen. En natuurlijk spelen ook de kosten een belangrijke rol. “Wij kunnen technologieonafhankelijk adviseren. Het enige dat telt is de oplossing voor de klant. Laatst hadden we een klant met een machine die buizen op maat afsnijdt. Dat werd voorheen gedaan met een pneumatische tweestandencilinder. Nu moest die machine worden aangepast van twee verschillende afmetingen naar zeven verschillende. De klant had zelf verwacht dat servopneumatisch een goede oplossing zou bieden, maar kostentechnisch bleek elektrisch hier veel interessanter. Voor zijn applicatie kon hij uit de voeten met de lichtste motoren, gebaseerd op stappenmotortechnologie.”

Explosieveilig en reinigbaar

Een ander onderdeel dat een rol speelt, is dat toepassingen in explosiegevaarlijke omgevingen veel eenvoudiger te realiseren zijn met een pneumatische of een servopneumatische oplossing. Dat kan ook elektrisch, maar lucht is al snel interessanter. En tot slot hygiëne en reinigbaarheid, ook dat zijn overwegingen die meespelen, vertelt Bours. “Perslucht zit aan de binnenkant en je drukt iets naar buiten. Daardoor raakt de binnenkant niet snel vervuild en kan dat zelfs in hele vuile omgevingen een goede oplossing zijn, maar ook in procesomgevingen vindt het hierdoor veel toepassingen. Lineaire aandrijvingen kunnen zelfs in cleanroomtoepassingen heel goed worden ingezet.”

Kijk voor meer informatie op: www.festo.com/highlights

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *