Blog: Engineer: weet in twee minuten uw werk te beschermen zonder octrooi

U als inventieve ontwerper maakt al jaren prachtige machines. De techniek daarin heeft u niet zelf bedacht of is al erg oud. U heeft dus geen octrooi (meer). U wilt wel dat iedereen die de machine voorbijloopt, ziet dat de machine van u is. Kunt u dat bereiken en iets doen om te voorkomen dat de concurrent uw machines één-op-één nabouwt? Al beperkt die mogelijkheid zich tot het uiterlijk, maar het antwoord is “ja”. Ik schets achtereenvolgens auteursrecht, modelrecht, merkenrecht en slaafse nabootsing.

Afbeelding van OpenClipart-Vectors via Pixabay

Auteursrecht: ontstaat vanzelf bij originaliteit

Voor auteursrecht is nodig dat er sprake is van een ‘eigen intellectuele schepping’; er hoeft in Nederland niets voor geregistreerd te worden. Het uiterlijk van het voorwerp moet de persoonlijkheid van de maker weerspiegelen. Er moet sprake zijn van vrije creatieve keuzes. Het uiterlijk moet niet uitsluitend zijn bepaald door de technische functie. Een beetje designer weet wel een mouw te passen aan het creëren van een auteursrechtelijk beschermd uiterlijk. Het moet de rechter wel duidelijk zijn wat creatief en niet technisch bepaald is.

Modelrecht: eenvoudige registratie van productuiterlijk

Modelrecht is eenvoudiger te verkrijgen dan auteursrecht. De creativiteitseis geldt niet. Vereist is slechts dat het model nieuw is en een ‘eigen karakter’ heeft. Een model is alles wat uiterlijk is. Dan kan bijvoorbeeld ook een bepaalde kleurcombinatie zijn op uw machines. Laat het uiterlijk van uw machines registreren in het modellenregister.

Merkenrecht: eenvoudige registratie van naam, logo en zelfs vorm en kleur

Dan het merkenrecht . Uiteraard staat uw naam op wat u maakt of ontwerpt en is die naam beschermd als merk. Er zijn echter ook vormmerken mogelijk; vereist is dan wel dat de vormen aanzienlijk afwijken van wat gebruikelijk is. Ook zogeheten positiemerken zijn mogelijk. Denk aan de rode zool van Louboutin. Of aan de gekleurde belijning van een autobus. Zorg dus voor merkenregistratie.

Slaafse nabootsing: automatische bescherming van productuiterlijk

Tot slot is er nog de bescherming tegen ‘slaafse nabootsing’, die ook eventueel aanvullend kan worden ingezet als de bovenstaande rechten niet gelden. Vereist daarvoor is dat uw product een ‘eigen plaats in de markt’ heeft voor wat betreft het uiterlijk. De concurrent moet in dat geval doen wat nodig is om onnodige verwarring bij het publiek te voorkomen tussen uw product en het zijne.

Hoe maak je hiermee extra winst in de onderneming?

Zorg dat je onderscheiden bent én blijft, onder meer door te zorgen dat jij de enige blijft. Zorg voor een goede designer die zich met het bovenstaande in het achterhoofd bezig houdt met het uiterlijk van uw machines. Denk ook aan tijdige registratie van dat uiterlijk. Wij zijn onder één dak gevestigd met octrooi-/modellen-/merkenbureau Griebling en Griebling en wij hebben altijd specialisten voor u beschikbaar.

Mr. Hub Dohmen
Dohmen advocaten
Twitter
Linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *