2030: met een fusieraket naar Mars? (video)

Het Britse ruimtevaartbedrijf Pulsar Fusion bouwt aan de grootste praktische kernfusieraketmotor ooit. Het voortstuwingssysteem, dat komend jaar al wordt getest, kan de transittijd naar Mars (en andere planeten) aanzienlijk verkorten.

Een raketmotor met directe fusieaandrijving (direct fusion drive; DFD) zou zowel stuwkracht als elektrisch vermogen voor ruimteschepen kunnen leveren en stuwkracht kunnen produceren zonder de noodzaak van een tussenliggende, elektriciteitproducerende stap. In een DFD-systeem genereert de fusiereactor energie, waardoor een plasma van elektrisch geladen deeltjes ontstaat. Deze energetische deeltjes worden omgezet in stuwkracht met behulp van een roterend magnetisch veld. De raketmotor zal naar verwachting enkele honderden miljoenen graden bereiken: temperaturen hoger dan die van de zon.

Het opsluiten van het superhete fusieplasma met een elektromagnetisch veld is een enorme uitdaging. Om het gedrag van complex plasma beter te begrijpen, werkt het bedrijf samen met het lucht- en ruimtevaartonderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf Princeton Satellite Systems. AI en machine learning worden toegepast om data te bestuderen van Princeton’s field-reverse configuration reactor.

De initiatiefnemers zien mogelijkheden om het zonnestelsel in een beperkte tijd en met een zeer hoge massaverhouding tussen lading en drijfgas te verkennen. Pulsar produceert momenteel de eerste testeenheid, waarbij de statische tests in 2024 zullen beginnen, gevolgd door een demonstratie van de technologie in een baan om de aarde in 2027.

fusieraket

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)

  1. Prachtig doel en combinatie om de fusie technologie een boost te geven. Zodat in de nabije toekomst zo’n reactor ook voor energie opwekking voor planeet aarde kan bijdragen.