Drie e-finalisten bij Postcode Lottery Green Challenge

Een zonneauto; een mobiele kiosk met zonnepanelen, een wifi-router en oplaadpunten voor mobiele telefoons; en een schone lichtbron op basis van bioluminescentie. Dat zijn drie van de vijf finalisten voor de Postcode Lottery Green Challenge. Zij krijgen elk 100.000 euro. De winnaar krijgt 14 september nog een een half miljoen.

De Eindhovense start-up Lightyear kreeg hun 100.000 euro eerder deze week uit handen van Beau van Erven Dorens, in een uitzending van RTL Summer Night. Hun volledig door zonne-energie vierwielaangedreven zonneauto, de Lightyear One, heeft een actieradius van 800 kilometer en een topsnelheid van 180 km/u. De geïntegreerde zonnecellen in de dak voorzien het voertuig van elektriciteit, waardoor de auto niet afhankelijk is van een infrastructuur van oplaadpunten.

Lightyear is een spin-off van het Solar Team van de TU Eindhoven. Medeoprichter Lex Hoefsloot (26) vertegenwoordigt het team tijdens de finale, waar hij het moet opnemen tegen de groene start-ups Ared en EarthEnable uit Rwanda, Glowee uit Frankrijk, en Pond uit Denemarken.

Ared heeft de Shiriki Hub ontwikkeld, een mobiele kiosk met zonnepanelen, een wifi-router en oplaadpunten voor mobiele telefoons. Oprichter Henri Nyakarundi (40) brengt zo duurzame energie en goedkope wifi naar het Afrikaanse platteland. Daarmee biedt hij een schoon alternatief voor dieselgenerators. Bovendien zorgt het franchise businessmodel voor werkgelegenheid in de afgelegen gebieden.

EarthEnable, ook uit Rwanda, levert vloeren van lokale, natuurlijke materialen die worden afgedicht met plantaardige olie. Met deze innovatie verbeteren zij het leven van de allerarmsten. Meer dan een miljard mensen wereldwijd wonen namelijk nog op een zandvloer: veelal een broedplaats voor parasieten en ziektes. Cementvloeren zijn vaak het enige beschikbare alternatief, maar die zijn duur en vervuilend. De vloeren van EarthEnable bieden een goedkope, groene oplossing. De vloeren zijn 75% goedkoper dan cement en de CO2-uitstoot ligt 90% lager.

 
De Franse start-up Glowee heeft een technologie ontwikkeld om de chemische reactie waardoor diepzeevissen en vuurvliegjes licht geven (bioluminescentie) te isoleren en te concentreren tot een volwaardige lichtbron. Deze schone lichtbron is voor vele doeleinden te gebruiken, zoals het verlichten van gebouwen, zebrapaden of verkeersborden. Hiermee kan zowel het energieverbruik als de lichtvervuiling in stedelijke omgevingen worden verminderd. Medeoprichter Sandra Rey (27) kwam op het idee toen de Franse overheid in 2013 verbood etalages ‘s nachts te verlichten.

De Deense start-up Pond heeft een methode ontwikkeld om uit landbouwafval biohars te halen. Door de biohars te mixen met natuurlijke vezels, zoals vlas of hennep, ontstaan volledig biologisch afbreekbare producten. De biohars kan zonder probleem in bestaande machines worden gebruikt, waardoor er geen extra investeringen nodig zijn en biedt het een volwaardig en duurzaam alternatief voor de bestaande kunststoftoepassingen, zoals luiers, meubels, windmolenwieken en knopen voor op kleding.