Zwitsers sturen chocola de ruimte in

Naast ‘uiterste precisie’ en de behoefte om dingen netjes te houden is er nu een andere Zwitserse waarde de ruimte ingestuurd: melkchocolade. Kortgeleden kreeg elke astronaut in het International Space Station een doos met zes kleine chocoladerepen. De dozen, die ware klaargemaakt door het Swiss Space Center bij EPFL, moesten vooraf een uitgebreide goedkeuringsprocedure doorlopen.

Zwitserse precisietechnologie is te vinden in talrijke ruimte-instrumenten, het CleanSpace One satellietproject van EPFL is gericht op het opruimen van ruimteafval en nu is er dus ook Zwitserse chocolade de ruimte ingestuurd.  De zes astronauten*) die zich momenteel in het ISS bevinden kregen elk een doos chocoladerepen. Die zaten bij de laatste bevoorrading, die door SpaceX raket begin april werd afgeleverd.

"Dit initiatief is genomen als deel van het Zwitserse co-presidentschap van de European Space Agency Ministerial Council", zei Volker Gass, directeur van het Zwitserse ruimtecentrum. "Daarmee willen we de astronauten bemoedigen en ondersteunen in hun werk, op een symbolische manier die de geest en cultuur van ons land weerspiegelt."

Maar het sturen van voedsel naar de ruimte is geen sinecure. Alle objecten en personen die de aardatmosfeer verlaten moeten voldoen aan strenge eisen. Het duurde bij elkaar zes maanden – de chocolade was al in september ingepakt – voordat de repen de aarde verlieten. Omdat de vlucht dit jaar al een paar keer was uitgesteld, moest de chocolade telkens het volledige scala aan tests en controles ondergaan.

Recept onthuld

Om te beginnen moest het voorstel worden goedgekeurd door het European Space Agency (ESA). Nadat officials van Human Spaceflights and Exploration, in Duitsland, hun fiat gaven, moest een lange lijst met praktische details samen met de chocoladeproducent worden afgehandeld.

Voor de verpakking moest een nieuw, zo plat mogelijk, ontwerp worden gemaakt. "Om ethische redenen zijn logo’s niet toegestaan op producten die de ruimte ingaan; ze mogen niet worden gebruikt voor reclamedoeleinden", zegt Martine Harmel, die bij het SSC de logistiek afhandelde. Het gewicht van de dozen moest ook worden geminimaliseerd, door het verwijderen van al het onnodige papier en karton. En de producent moest een volledige en gedetailleerde lijst van ingrediënten afgeven, waarmee hij dus meteen een deel van zijn geheime recept prijsgaf.

Geen scherpe hoeken

De dozen werden naar het Nederlandse European Space Research and Technology Centre (Estec) getuurd, waar satellieten en hun subsystemen worden getest door het simuleren van de condities tijdens de lancering en in de ruimte.

De belangrijkste taak van Estec was om te controleren of de dozen geen scherpe hoeken hadden, die de astronauten zouden kunnen verwonden. Na goedkeuring gingen de dozen naar de Aerospace Logistics Technology Engineering Company (Altec) in Italië, eveneens een ESA-centrum. Daar verifieerde men de inhoud van de verpakking en werden de douaneformulieren ingevuld.  Tenslotte werd het pakket doorgestuurd naar Nasa, dat voor de aflevering bij het ruimtestation zorgde.

Tien dagen na de lancering kregen de astronauten de pakketten in handen, terwijl ze bezig waren met het uitpakken van de zojuist ontvangen drie ton voedsel, apparatuur en wetenschappelijke instrumenten,

*) Timothy Kopra (VS), Timothy Peake (GB), Yuri Malenchenko (Oekraïne), Jeff Williams (VS), Alexey Ovchinin (Rusland) en Oleg Skripochka (Rusland).