Zorgt ‘big data’ voor doorbraak in gezondheidszorg?

Begin deze maand kwam een internationale groep deskundigen op het gebied van big data – uit de academische wereld, de overheid en industrie – in Brussel bij elkaar voor een conferentie over big data in de biotechnologie en levenswetenschappen. Zullen nieuwe supercomputers zorgen voor doorbraken in de gezondheidszorg?

De conferentie ‘Big Data Analytics in the Life Sciences Industry’ werd georganiseerd door het ExaScience Life Lab, een samenwerking van Imec, Janssen Pharmaceutica, Intel en de Vlaamse Universiteiten: KU Leuven, U Gent, U Antwerpen, VU Brussel en U Hasselt en medegefinancierd door het IWT. Tijdens deze conferentie werden de belangrijkste resultaten besproken van het ExaScience Life Lab. Deze samenwerking combineert de supercomputing-expertise van Intel en Imec met Vlaanderens uitgebreide expertise in levenswetenschappen en biotech.

Uitstekende reputatie

"Onderzoeksinstellingen en universiteiten in Vlaanderen hebben wereldwijd een uitstekende reputatie omdat – in het ExaScience Life Lab en andere soortgelijke initiatieven – specialisten uit diverse verschillende disciplines er nauw en efficiënt samenwerken op het gebied van big data. En met open vizier, wat tien jaar geleden ondenkbaar was", vertelt Wilfried Verachtert, labmanager ExaScience Life Lab bij Imec.

Life Lab

Het ExaScience Life Lab heeft zijn onderkomen in de gebouwen van Imec in Heverlee. Wilfried Verachtert: "Imec doet samen met bedrijven aan nanotechnologisch onderzoek. Het doet ook onderzoek naar toepassingen van deze technologie. Bijvoorbeeld op het vlak van duurzame energie en draadloze communicatie, maar ook in gezondheidszorg en life sciences. In het ExaScience Life Lab onderzoeken we hoe de huidige computertechnologie optimaal kan worden gebruikt voor de verwerking van big data. Tegelijk onderzoeken we samen met de andere wetenschappers van Janssen Pharmaceutica, Intel en de Vlaamse universiteiten hoe we de volgende generatie chips nog performanter kunnen maken".

Computers stuwen vooruitgang

Big data zal in de toekomst een belangrijke drijver zijn van vooruitgang in life sciences. Onderzoek naar ziekten en nieuwe behandelingen vergt een enorme rekenkracht om massa’s data om te zetten in bruikbare gegevens voor onderzoek en ontwikkeling, voor ziektepreventie en ziekteonderschepping.

Twintig jaar geleden waren de biowetenschappen nog data-arm. Met het bepalen van het menselijk genoom en de komst van ‘next generation sequencing’ methoden is het mogelijk om grote hoeveelheden DNA-sequenties te bepalen en zo meer inzicht te krijgen in ziekten en het menselijk lichaam. "Om deze grote hoeveelheden gegenereerde data te interpreteren en te combineren is er steeds meer nood aan krachtige bioinformatica en krachtige data-analyse", vertelt Pieter Peeters senior director Computational Biology bij Janssen.

Kunstmatige intelligentie

Meer en meer wordt er samengewerkt tussen biologen, ingenieurs en informatici om nieuwe technologie voor kunstmatige intelligentie te ontwikkelen. Computermodellen nemen het over om in de massa’s data complexe ziektepatronen en onderliggende biologische mechanismen te herkennen, analyseren en simuleren. Zo kunnen er mogelijk stappen vooruit worden gezet op het vlak van ziektepreventie als we bruikbare aanknopingspunten vinden voor vroege detectie en onderschepping, bijvoorbeeld voor de ziekte van Alzheimer.

"Met de conferentie bundelen de partners krachten, delen ze kennis en belangrijke inzichten die de levenswetenschappen een boost kunnen geven. Het Exascience Life Lab heeft ook een financiering gekregen binnen het EU-programma Horizon 2020 voor de stimulering van onderzoek en innovatie", vervolgt Pieter.

Over Exascience Life Lab

Het lab is opgericht in 2013 door Intel, Janssen Pharmaceutica, imec en vijf Vlaamse universiteiten: UAntwerpen, UGent, KU Leuven, UHasselt en VUB. ExaScience Life Lab is een uitbreiding van Intel’s ExaScience Lab for High Performance Computing (dat in 2010 op imec werd opgericht). ExaScience Life Lab combineert Intel’s en Imec’s expertise in supercomputing met Imec’s multidisciplinariteit en de uitgebreide expertise in Vlaanderen op het gebied van life sciences en biotechnologie. Exascience Life Lab wil supercomputer-oplossingen creëren om doorbraken te realiseren in life sciences en biotechnologie.

Voor meer informatie: www.exascience.com

Over Janssen Belgium

Johnson & Johnson is een van de grootste bedrijven ter wereld op het gebied van gezondheidszorg. Het bedrijf ontdekt en ontwikkelt, produceert en verkoopt een brede waaier van geneesmiddelen, consumentenproducten en medische apparatuur die dagelijks het verschil maken voor de gezondheid van mensen wereldwijd. Johnson & Johnson stelt zo’n 128 000 medewerkers te werk in 60 landen. De Farmaceutische Groep van Johnson & Johnson werkt wereldwijd onder de naam ‘Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson’. Het bedrijf is actief op het vlak van neurowetenschappen, oncologie, infectieziekten en vaccins, immunologie, cardiovasculaire en metabole aandoeningen. Een van Janssen’s prominente bedrijven is het Belgische Janssen Pharmaceutica. Het bedrijf dat dokter Paul Janssen stichtte toen hij in 1953 met eigen research begon, heeft de evolutie van de geneeskunde fundamenteel beïnvloed. Voor meer informatie: www.janssenbelgium.be