Wim van der Leegte overleden

Wim van der Leegte, oprichter van VDL Groep, is in de nacht van 18 op 19 november overleden in zijn woonplaats Duizel. Van der Leegte stierf op 76-jarige leeftijd een natuurlijke dood.

Tags:

Het familiebedrijf VDL startte als Metaalindustrie en Constructiewerkplaats P. in 1953. Pieter van der Leegte richtte het bedrijf op dat in eerste instantie met vijf medewerkers ging draaien, frezen, boren, ponsen, lassen en solderen in serieproductie, voor Philips en DAF Trucks.

Dertien jaar later werd Wim van der Leegte als 19-jarige HTS-student bij het bedrijf van zijn vader betrokken. Hij kon zo ervaring opdoen door mee te draaien achter de dieptrekpersen en de draaibank. Ook kreeg hij zo een inkijkje in het reilen en zeilen van het familiebedrijf, waarover hij niet veel later de leiding kreeg, toen zijn vader overspannen raakte. Uiteindelijk heeft Wim alle aandelen van zijn vader overgenomen in 1972.

In 1979 werd de basis gelegd van de toekomstige groei van het bedrijf met de overname van TIM Hapert, het bedrijf van broer Piet. De naam werd hierbij gewijzigd in VD Leegte Metaal. Daarna volgen nog overnames van DAF Bus International, Berkhof Jonckheere Groep, BOVA, Steelwerd, Philips Enabling Technologies Groep en eind 2012 de overname van NedCar.

In 2016 vierde Wim van der Leegte zijn 50-jarig jubileum. Dit was het moment voor de derde generatie om toe te treden tot de hoofddirectie van VDL Groep, in de vorm van zijn kinderen Pieter, Jennifer en Willem. Het bedrijf omvatte op dat moment veertien duizend medewerkers en draaide een omzet van ruim drie miljard euro.

Van der Leegte was dan ook één van de rijkste Nederlanders, maar bleef bescheiden en wars van publiciteit. Hij kreeg veel waardering voor zijn ondernemerschap. Zo werd hij om zijn verdiensten voor de Nederlandse maakindustrie benoemd tot commandeur in de Orde van Oranje-Nassau in 2014. Twee jaar later kreeg hij voor zijn staat van dienst binnen en buiten het Nederlandse bedrijfsleven de onderscheiding Boegbeeld Nederlands Ondernemerschap.

Familie Van der Leegte: “We zijn diep bedroefd door dit plotselinge verlies. Wim is allereerst een geweldige echtgenoot, vader en grootvader voor ons geweest. Wij voelen ons gesterkt door de vele blijken van medeleven en willen daar iedereen hartelijk voor bedanken. Ons pa heeft voor velen grote betekenis gehad.”

Tags:
Contactgegevens
Postbus
Postbus 8811
5605 LV EINDHOVEN
Adrespostbus 8811
Postcode en plaats
5605 LV Eindhoven
Telefoon040-2925000
Meer informatieInformatie aanvragen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)

  1. Als ver familielid heb ik hem altijd bewonderd voor zijn uitmuntend ondernemerschap.
    Heel veel sterkte voor de gehele familie.