Veel energie te besparen bij CO2-afvang

Een onderzoeksgroep aan de Nagoya University heeft een technologie ontwikkeld die de energie die wordt gebruikt om koolstofdioxide (CO2) op te vangen uit faciliteiten zoals thermische centrales drastisch kan besparen. Tot nu toe vraagt dit een aanzienlijke hoeveelheid energie (3 tot 4 GJ / ton-CO2) of temperaturen van meer dan 100 °C.

Het onderzoek is verschenen in ACS Sustainable Chemistry Engineering.

In het conventionele proces om brandstof of chemicaliën te synthetiseren uit CO2 en waterstofgas (H2), wordt pure CO2 opgevangen en vervolgens gemengd met H2 voordat het wordt toegevoerd aan de reductiereactor (desorber). Het team onder leiding van Hiroshi Machida ontwikkelde nu de H2 stripping regeneratietechnologie, waarbij H2-gas aan de onderkant van de desorber wordt toegevoerd. Als resultaat wordt de partiële CO2-druk in de desorber verlaagd, wat regeneratie bevordert en de regeneratietemperatuur verlaagt. Het uit de kop van de desorber opgevangen mengsel van CO2 en H2-gassen wordt rechtstreeks naar de synthesereactor gevoerd.

De verbrandingsuitlaatgassen kunnen zo bij lagere temperaturen (85°C) dan gebruikelijk worden vervangen door CO2 / H2-gas. De verdere vermindering van energie kan worden bereikt wanneer de technologie wordt gecombineerd met technologieën voor warmteterugwinning.

De onderzoeksgroep heeft ook een fasescheidingsoplosmiddel ontwikkeld. Als dat wordt gebruikt, kost het systeem minder dan 1 GJ / ton-CO2 energie bij een desorbertemperatuur van 60°C.