UT-hoogleraar geeft compleet overzicht van faalmechanismen in machines, constructies en systemen

Prof. Tiedo Tinga van de Universiteit Twente geeft in zijn recent verschenen boek een compleet en gedetailleerd overzicht van de belastingen en faalmechanismen die ten grondslag liggen aan alle storingen in machines, constructies en systemen. Hij beschrijft in ‘Principles of loads and failure mechanisms. Applications in maintenance, reliability and design’ hoe deze kennis kan worden gebruikt voor het ontwikkelen van goede onderhoudsprogramma’s.

Zowel ontwerpers als gebruikers moeten ervoor zorgen dat hun componenten en systemen niet falen tijdens gebruik. Het ontbreekt hen echter vaak aan kennis van de onderliggende fysische mechanismen. Doordat de relatie tussen het verwachte gebruik van het systeem en het faalgedrag onbekend is, treden onverwachte storingen op, met mogelijk grote financiële of veiligheidsconsequenties.

Het boek Principles of loads and failure mechanisms. Applications in maintenance, reliability and design geeft een compleet overzicht van de relevante faalmechanismen, variërend van vermoeiing en kruip tot corrosie en elektrisch falen. De diverse mechanismen en de bijbehorende belastingen worden zowel in kwalitatieve als kwantitatieve zin behandeld. Met deze kennis wordt de lezer in staat gesteld de betrouwbaarheid van een systeem in een gegeven operationele context te beoordelen.

Daarnaast wordt een unieke reeks toepassingen van deze basiskennis op het gebied van onderhoud, reliability en ontwerp behandeld. De meerwaarde van het begrijpen van de ‘physics of failure’ wordt gedemonstreerd aan de hand van onderwerpen als condition monitoring, predictive maintenance, prognostics and health management, failure analysis en reliability engineering. Ook toepassing in ontwerpprocessen en in het kader van design for maintenance worden behandeld.

Over de auteur

Tiedo Tinga (1973) is momenteel universitair hoofddocent Onderhoudstechnologie op de Nederlandse Defensie Academie en tevens twee dagen per week Hoogleraar Dynamics based Maintenance bij de faculteit Construerende Technische Wetenschappen (CTW) van de Universiteit Twente. Op beide instituten is hij betrokken bij het onderwijs op het gebied van materiaalkunde, faalgedrag en onderhoud. Daarnaast leidt hij een aantal wetenschappelijke onderzoeksprojecten, met het voorspelbaar maken en optimaliseren van onderhoud, data-analyse en structural health & condition monitoring als belangrijkste thema’s.