TU/e: geen Warme Truiendag vanwege kou

De jaarlijkse Warme Truiendag van de Technische Universiteit Eindhoven gaat vrijdag niet door. De kou zou tot teveel klachten leiden, zo laat de TU weten.

Sinds maandag neemt de TU/e energiebesparende maatregelen. Verwarmingsketels worden zo nu en dan uitgezet. De temperatuur daalt dan in delen van een aantal gebouwen naar 19 graden. Normaal is het er 21 graden. Dat leidde tot klachten van studenten en medewerkers.

De TU/e is bang dat het doorgaan van de ‘warme truiendag’ niet het gewenste effect zou hebben. De dag zou op weerstand van de gebruikers van de gebouwen stuiten. De verwarming in de gebouwen zou een paar graden lager worden gezet om meer bewustzijn te creëren rond het milieu en het besparen van energie. De TU wil nu de ‘warme truiendag’ uitstellen tot een later tijdstip .

 

Op 10 februari zou de verwarming op de hele campus op de nachtstand gaan. Studenten en medewerkers werd aangeraden om een warme trui aan te trekken, ook al zou het binnen de gebouwen waarschijnlijk niet kouder worden dan een graad of 18.

 

Vorig jaar: niets gemerkt

Vorig jaar deed de universiteit voor het eerst mee. Studenten en medewerkers hadden toen nauwelijks iets door; het aantal klachten was nihil. Gebouwen die slecht gesoleerd zijn en geen gebruik maken van luchtbehandeling, zoals het Hoofdgebouw en Potentiaal, koelden af tot 17 18 graden. In de meeste andere gebouwen bleef het zon 18 à 19 graden. Uit een enqute die werd gehouden naar aanleiding van de Warme Truiendag van vorig jaar, bleek dat TU/e’ers het over het algemeen te warm vinden in de gebouwen. Inmiddels heeft Dienst Huisvesting ervoor gezorgd dat de ketels permanent korter branden en dat de thermostaat een graad lager staat dan voorheen.

 

Kyoto-overeenkomst

De Warme Truiendag is een initiatief van Vereniging Klimaatverbond Nederland en wordt jaarlijks op of rond 16 februari gehouden. Dat is de dag waarop in 2005 de Kyoto-overeenkomst in werking trad. Voor 2012 is gekozen voor vrijdag 10 februari.

De bedoeling van het Kyoto protocol is om de uitstoot van broeikasgassen, die leiden tot klimaatverandering, wereldwijd te verminderen. De dag herinnert iedereen aan de afspraken van het verdrag: ook in Nederland moet de uitstoot van broeikasgassen verminderen. 

In 2005 organiseerde de Vlaamse overheid de eerste dikke-truiendag. In 2007 kreeg Nederland naar het voorbeeld van België een Warme Truiendag. Het Klimaatverbond in Nederland riep scholen, gemeenten en provincies op om deel te nemen aan de campagne. Vanaf 2008 zijn in Nederland en België de doelgroepen verbreed: de organisatoren roepen iedereen op school, op het werk en thuis op deel te nemen aan de Warme Truiendag en de dikke-truiendag.

.

Doe mee

Het idee van de Warme Truiendag is simpel: trek een warme trui aan, zet de verwarming lager, bespaar 7% energie per graad en dus 7% CO2 uitstoot. Kijk voor meer informatie op www.warmetruiendag.nl