Technische sector verwacht winststijging

Technische organisaties zijn positief gestemd over hun omzet voor het komende jaar. 67% Verwacht een stijging in het bedrijfsresultaat, zo blijkt uit de ROVC TechBarometer.

969 Respondenten uit de technische branche geven in het rapport antwoord op vragen over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek.

De afgelopen drie jaar zien organisaties keer op keer de bedrijfsresultaten voor het komende jaar rooskleurig in. Eind 2015 verwachtte 51% een omzetstijging voor het volgende jaar. Eind 2016 was dit 56%. Afgelopen jaar realiseerde 58% daadwerkelijk meer omzet dan in 2016. Slechts 8% van technisch Nederland zag de omzet dalen. Voor komend jaar verwacht 4% een daling.

Werkprocessen optimaliseren

Het optimaliseren van werkprocessen is de belangrijkste maatregel om de omzetdoelstelling te behalen (29%). Het opleiden van medewerkers wordt tevens als belangrijk gezien (26%). Verder worden implementatie van een verbetermethode (11%), product- en dienstinnovatie (10%) en uitbreiding van afzetmarkten (10%) als maatregelen genoemd.

John Huizing, directeur bij ROVC: "Optimalisatie van werkprocessen is een goede manier om de kwaliteit en efficiëntie van de organisatie te verhogen, wat weer leidt tot betere bedrijfsresultaten. Om de omzetdoelstellingen te behalen is het daarnaast zaak dat medewerkers gemotiveerd en betrokken zijn, maar dan moet je ze wel eerst in huis hebben. Het bieden van opleiding en omscholing is een goede manier om technici te binden en boeien. Hiermee laat de organisatie namelijk aan haar technisch personeel zien dat zij bereid is te investeren. Daarnaast biedt het toekomstperspectief. De medewerker zal zich hierdoor gewaardeerd voelen en zich bovendien stap voor stap ontwikkelen tot allround technicus. Hierdoor is hij ook weer meer waard voor de organisatie. Een win-win situatie dus."