‘Miljarden blijven liggen: bijna helft scholingsbudget niet uitgegeven’

Jaarlijks blijft meer dan 1,5 miljard euro aan opleidingsbudget onbenut, stelt werkgeversvereniging AWVN na onderzoek onder zijn leden. Dit komt bijvoorbeeld door werkdruk en het feit dat werknemers het lastig vinden om een specifieke opleiding te kiezen.

Afbeelding van Mohamed Hassan via Pixabay

In bijna 80 procent van de cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen (avr’s) van AWVN-leden staan afspraken over leren, ontwikkeling en scholing. Er worden veel verschillende afspraken gemaakt, vooral over opleidingsbudgetten (in driekwart van de cao’s en avr’s), maar ook over verplichte opleidingen, de inzet van loopbaancoaches, ontwikkeladviezen, stages en van werk-naar-werktrajecten.

Uit het onderzoek (december 2023) blijkt dat de meeste werkgevers jaarlijks een bedrag van tussen 500 en 1.000 euro per werknemer beschikbaar stellen. Naar schatting beschikt 75 procent van de 8,1 miljoen werkende personen over een gemiddeld budget van 700 euro per werknemer op jaarbasis. Uit eerder AWVN-onderzoek kwamen vergelijkbare bedragen naar voren. In 2020 en 2021 werd er gemiddeld ook circa 700 euro per werknemer per jaar afgesproken.

Volgens de ondervraagde werkgevers wordt jaarlijks echter slechts 55 procent van de beschikbare opleidingsbudgetten benut. Van de jaarlijks circa 4 miljard euro die ze beschikbaar stellen als opleidingsbudget, wordt tenminste 1,5 miljard euro niet uitgegeven. Mogelijk valt dit bedrag in de praktijk nog hoger uit. Deze cijfers komen overeen met de cijfers uit een eerder AWVN-onderzoek (2021) naar het persoonlijke ontwikkelbudget.

Omdat het niet-bestede geld een aantal jaren blijft liggen, is op dit ogenblik een bedrag van enige miljarden direct beschikbaar voor de ontwikkeling van werknemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *